ISIS zet prijs op hoofd van Bulgaarse 'migrantenjager' die burgerpatrouilles langs de grens leidt

Geen categoriejul 08 2016, 20:02
Ook de Nederlandse Erwin Wagensveld van Pegida neemt deel aan de grenspatrouilles.
ISIS terroriseert niet alleen de bevolking van Syrië en Irak, maar heeft het vizier ook gericht op Bulgarije. Op één Bulgaar in het bijzonder, namelijk de 'migrantenjager' Dinko Valev. De 29-jarige Valev leidt een groep vrijwilligers die langs de Bulgaarse grens met Turkije patrouilleert op zoek naar illegale migranten. Daarbij maken ze gebruik van twee pantservoertuigen en militaire uitrustingen. Migranten die worden gesnapt, leveren ze uit aan de Bulgaarse autoriteiten. Maar de afgelopen maanden zijn ook beelden opgedoken van asielzoekers die aan bomen werden vastgebonden door de anti-migrantenmilities.
320F9B1B00000578-0-image-m-6_1457606747507
Valev zelf stelt dat alle migranten jihadisten zijn, en vindt zijn patrouilles niet gewelddadig:

"Ik zou het omschrijven als een sportieve activiteit. Je kunt sporters niet gewelddadig noemen."

Ook de Nederlandse voorman van Pegida, wapenhandelaar Erwin Wagensveld, is samen met zijn Duitse evenknie Tanja Festerling naar Bulgarije afgereisd om deel te nemen aan de patrouilles en asielzoekers op te sporen.
Schermafbeelding 2016-07-08 om 19.45.34
Dinka Valev jaagt op migranten, maar dreigt nu zelf een prooi te worden: de Bulgaarse inlichtingendiensten zouden hem hebben gewaarschuwd dat ISIS een prijs van 50 duizend dollar op zijn hoofd heeft gezet. De Bulgaar lijkt zich daar niets van aan te trekken: hij wil meer vrijwilligers inlijven bij zijn burgermilitie, en wil zelfs dat de Bulgaarse regering hem gaat betalen voor de patrouilles.
320F9B1300000578-0-image-m-4_1457606713410
Dinka Valev wordt door veel Bulgaren als held beschouwd, maar ligt onder vuur van mensenrechtenorganisaties vanwege zijn agressieve aanpak van migranten. De Bulgaar heeft zelf toegegeven dat hij in sommige gevallen geweld en doodsbedreigingen heeft gebruikt tijdens zijn 'jacht'.
Het is verbazingwekkend dat burgerpatrouilles zoals in Bulgarije plaatsvinden, door het gezag worden getolereerd. De illegale immigratie van asielzoekers is een groot probleem, en het is mooi als burgers een steentje willen bijdragen om te helpen met het bewaken van de grens. Maar het kan niet zo zijn dat gewapende patrouilles voor eigen rechter gaan spelen en de mensenrechten van asielzoekers negeren – ook migranten zijn mensen van vlees en bloed.
Wat je verder ook van de burgerpatrouilles moge vinden, het is natuurlijk bizar dat ISIS een prijs op het hoofd van Valev heeft gezet. Proberen ze op te scheppen, of willen ze de Bulgaar daadwerkelijk uit de weg ruimen? Ziet ISIS de burgerpatrouilles als dreiging omdat het zo lastiger wordt om Europa binnen te komen? In dat geval is het zaak dat de grenscontroles veel verder worden verscherpt – maar dan liever door de reguliere grenswacht en niet door dubieuze milities.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten