Naïef en wegkijkend PvdA blijft geloven in Turkije: "We willen de deur naar Turkije niet dichtgooien"

Geen categoriejul 23 2016, 14:00
Terwijl heel politiek Den Haag (nou ja, op het Turkse vehikel Denk na dan) inmiddels ferm voorstander is geworden van het aanpakken van de Turkse toetredingsonderhandelingen met de EU, is er één partij die nog gelooft in een vrij Turkije dat de rechtsstaat respecteert en niet afglijdt tot de ellende van een guur en autoritair bewind. Die partij wil - naar eigen zeggen - de zogeheten 'deur' openhouden. Volgens Tweede Kamerlid Marit Maij hebben we namelijk invloed op het handelen van de Turkse overheid (is dat zo? Noch niets van gemerkt), en raken we die kwijt als we Turkije voorgoed uit het voorportaal van de EU lazeren:

"De PvdA juicht [in gesprek blijven met Turkije om de mensenrechten te steunen] toe. ,,We willen de deur naar Turkije niet dichtgooien'', zegt PvdA-Kamerlid Marit Maij. ,,Herstel van stabiliteit en rust is in het belang van Turkije en ook van ons.''"

Herstel van rust en stabiliteit, ah, zou dat niet geweldig zijn. Dat zijn natuurlijk belangrijke waarden voor een gezonde samenleving, maar het mogen nooit de hoogste waarden zijn. In Noord-Korea is de boel momenteel prima rustig en stabiel. Idem dito op Cuba, en voor Saudi-Arabië geldt hetzelfde. Zie je waar dit naartoe gaat? Rust en stabiliteit zijn belangrijk, maar ze mogen nooit in de plaats komen voor een strijd om mensenrechten en democratie. En dat lijkt nu wel te gebeuren. Met goedvinden van de PvdA, zelfs.
Dit pacifistische, appeasende PvdA-gedachtengoed wordt bij monde van Minister van buitenlandse zaken Bert Koenders zelfs gepromoveerd tot regeringsbeleid:

"Het kabinet kiest zijn woorden over het kandidaat-lidmaatschap vooralsnog voorzichtiger. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken noemt de ontwikkelingen in Turkije 'zeer zorgelijk'. Ook stelt hij dat de doodstraf niet te verenigen is met de fundamentele voorwaarden voor toetreding tot de EU.

Maar het kabinet wil wel in gesprek blijven met Turkije [...]."

Eén vingerwijzing, verder niks. Geen gevolgen, geen sancties, alleen een 'foei'. Echt, een grotere facepalm dan die ik nu maak is haast niet voor te stellen.
Zoals wij op DDS ook al beargumenteerden: zo'n land mag nooit bij onze toch al gemankeerde Europese club aanschuiven. Met zo'n land erbij importeer je een hoop zaken die niets meer met vrijheid te maken hebben. Komt nog bij: in Turkije is de regering nu al diverse malen over de schreef gegaan. Grootscheepse mensenrechtenschendingen, uitroepen van de noodtoestand om de democratie buiten werking te stellen en natuurlijk de massa-arrestaties.
Al die zaken hebben zich voorgedaan terwijl Turkije ook nog kandidaatlid van de EU was. Maar de PvdA van Marit Maij en Bert Koenders wil vooral de deur openhouden omdat Turkije dan misschien toch nog wel verandert. Het zou grappig zijn als het niet zo enorm triest was.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten