Radicale organisatie opent salafistische school in Rotterdam, alleen VNL doet er iets aan

Geen categoriejul 01 2016, 10:00
Stichting Al Waqf heeft een pand aangekocht voor 1,7 miljoen om een salafistisch instituut te vestigen.
Het salafisme breidt uit. De radicale islamitische stroming is in Nederland vooral in Den Haag, Eindhoven en Utrecht vertegenwoordigd. Als het aan een onbekende groep financiers ligt, wordt ook Rotterdam binnenkort een salafistisch bolwerk. De radicale stichting Al Waqf, verbonden aan de salafistische El-Fourkaan moskee in Eindhoven, heeft voor 1,7 miljoen euro een voormalig ROC-schoolgebouw aan de Vorkstraat in Rotterdam gekocht. Het plan is om een salafistische school te vestigen op de 7000 vierkante meter van het pand.
Het is onbekend waar die 1,7 miljoen opeens vandaan komt. Vermoedelijk gaat het om geld uit het Midden-Oosten, bevestigt ook de vastgoedondernemer die het pand verkocht. De komst van het salafistische instituut is extra omstreden omdat minister Asscher juist meer transparantie wil over het opereren van salafistische organisaties. De schimmige gang van zaken rond de financiering van de salafistenschool staat daar haaks op. Kamerlid Van Klaveren van VoorNederland stelde vandaag Kamervragen aan de ministers van Sociale Zaken en Veiligheid & Justitie.
[caption id="attachment_130821" align="aligncenter" width="536"]Van Klaveren wil een verbod op salafistische organisaties Van Klaveren wil een verbod op salafistische organisaties[/caption]
Van Klaveren is het zat dat salafistische organisaties nog steeds worden gefinancierd vanuit het buitenland, en vraagt zich af wanneer de ministers hier nu eindelijk werk van gaan maken. Bovendien roept hij de bewindsmannen op op Stichting Al Waqf per direct te laten ontbinden: de organisatie achter de omstreden salafistenschool kwam eerder in opspraak door het uitnodigen van imams die zelfmoordaanslagen goedkeuren.
Volgens Van Klaveren dient er in Nederland geen ruimte te zijn voor salafistenscholen. Sterker nog: als het aan VoorNederland ligt, worden salafistische organisaties zo snel mogelijk verboden. Helaas ziet niet iedereen de ernst in van het salafistische gevaar: hoewel de Kamer eerder dit jaar een motie aannam om een verbod op salafistische organisaties te onderzoeken, lijkt zo'n verbod er niet snel te komen. Partijen als de VVD achten een verbod op salafistische bewegingen in strijd met de vrijheid van godsdienst, waardoor deze organisaties nog altijd ongestoord hun gang kunnen gaan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten