Sylvana Simons: alle witte mensen zijn medeplichtig aan slavernij en onderdrukking van zwarten

Geen categoriejul 07 2016, 17:00
De DENK-politica gaat steeds verder in haar strijd.
Dat Sylvana Simons compleet van het padje is, wisten we al. De voormalige TMF-presentatrice heeft de afgelopen jaren geen enkel tv-programma gepresenteerd, en was vooral bekend om haar tirades tegen Zwarte Piet bij De Wereld Draait Door. Haar aansluiting bij DENK ligt in het verlengde daarvan: Sylvana wil haar geluid niet alleen in tv-studio's, maar ook in de politiek laten horen. Sindsdien heeft ze zichzelf meermaals voor schut gezet door de arrestatie van Ebru Umar in Turkije goed te praten, en te weigeren de Armeense genocide te erkennen.
Sylvana heeft weinig zelfreflectie, maar wil wel Nederland de les lezen. Dat liet ze vandaag weer zien op haar Facebookpagina. Ze postte het volgende "advies" voor witte mensen:
[caption id="attachment_142137" align="aligncenter" width="508"]bron: Facebookpagina Sylvana Simons bron: Facebookpagina Sylvana Simons[/caption]
Het artikel dat Sylvana post is geschreven door een activiste uit de Verenigde Staten. De blanke auteur van het artikel meent dat alle blanken medeplichtig zijn aan de slavernij en de voortdurende onderdrukking van zwarten. Volgens haar zouden blanken onverdiende 'privileges' bezitten, die zijn verkregen door eeuwenlange onderdrukking van zwarten. Nog steeds, zo beweert de auteur, plukken blanken de vruchten van kolonialisme en slavernij. Daarom zijn blanken ook vandaag de dag nog medeplichtig aan deze misdaden. De schrijfster legt uit:

"Nee, wijzelf waren niet degenen die het hebben gestolen. Maar we maken onszelf medeplichtig als ze ervoor kiezen om het te houden terwijl we weten hoe we het hebben verkregen. Daarom moeten we 'witte verantwoordelijkheid' nemen in plaats van 'witte schuld' als we deze misdadige cyclus willen stoppen."

Knoop het in je oren, lezers. Als je blank bent, ben je medeplichtig aan misdaden! De schrijfster legt uit hoe witte mensen hun verantwoordelijkheid moeten nemen:

"Mijn rol is om te luisteren voordat ik spreek. Mijn stem en meningen moeten synchroon zijn met de stemmen van diegenen die het meest te lijden hebben onder onrecht. Als dat niet het geval is, is er duidelijk iets mis en moet ik mijn mond houden en meer luisteren.

Het betekent dat ik geen held zal zijn. We mogen niet onszelf op de borst kloppen omdat we een klein beetje van ons privilege teruggeven. We mogen niemand "redden". Het betekent dat ik begrijp dat mijn privilege is gestolen met geweld. Door kolonialisme. Door slavernij. Daarom moet het worden teruggegeven aan diegenen die hebben geleden om ons dit privilege te geven."

In het kort: alle witte mensen zijn medeplichtig aan misdaden en moeten naar 'onderdrukte' zwarten luisteren om hun 'privilege' terug te geven. Wat een ontzettend bizarre stelling. Witte mensen zijn dus misdadig, alleen vanwege hun huidskleur? Dat klinkt behoorlijk racistisch... Bovendien is het volslagen onzin dat blanken per definitie 'privileges' zouden genieten boven zwarten: kijk maar naar Sylvana Simons. Ze verdient stukken meer dan de gemiddelde blanke Nederlander – Jan Modaal heeft echt geen geld voor een hypotheek van zeven ton. Maar terwijl Sylvana geniet van luxe weekendjes in Londen, beweert ze dat mensen met een blanke huidskleur meer privileges hebben dan zijzelf.
Het is bijzonder zorgelijk dat een vrouw met politieke ambities zulke denkbeelden heeft over de meerderheid van de Nederlanders. Het toont ook aan hoe vertekend haar zelfbeeld is: ondanks haar rijkdom en succes, ziet Sylvana zichzelf als een slachtoffer. Ze deelt de samenleving in in groepen: witten en zwarten. In Sylvana's wereldbeeld zijn die groepen elkaars tegenstander – haar visie lijkt dus verdacht veel op het wereldbeeld van blanke racisten. Nederland heeft geen politici nodig die de samenleving indelen in groepen, maar politici die mensen zien voor wie ze zijn: unieke individuen met ieder hun eigen verhaal.
Politici moeten streven naar een maatschappij waarin iedereen gelijke kansen heeft, niet naar een samenleving waarin blanken worden weggezet als misdadigers vanwege hun huidskleur.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten