Turkse vice premier wil het Gülen netwerk uitroeien

Geen categoriejul 30 2016, 16:00
De noodtoestand in Turkije blijft van kracht tot 'alle rotte appels uit het staatsapparaat zijn verwijderd.' De Gülen-beweging zal in het land 'totaal worden uitgeroeid. ' Dat zegt de Turkse vice-premier Mehmet Simsek in een exclusief interview met het Algemeen Dagblad.
Volgens de Turkse president Erdogan zit de in de VS woonachtige Fethullah Gülen achter de recente poging tot staatsgreep in Turkije. Gülen zelf ontkent dat hij er iets mee te maken heeft.
Dat heeft Erdogan er niet van weerhouden om direct na de couppoging alle (vermeende) tegenstanders van zijn régime op te pakken. Sinds de mislukte staatsgreep zijn al 66.000 militairen, ambtenaren, rechters, onderwijzers en journalisten ontslagen of gearresteerd.
Volgens vice-premier Simsek is alles gericht op het totaal uitroeien van het Gülen-netwerk. 'Hun scholen waren de bronnen om nieuwe aanhangers te rekruteren.', aldus de vice-premier. Gülen-aanhangers zijn volgens hem 'terroristen die de staat hebben geïnfiltreerd'. Hij vindt ook dat Nederland zou moeten meewerken aan het oppakken van Gülen sympathisanten in óns land.
Verder commentaar lijkt mij overbodig.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten