Erdogan: Doodstraf moeten we zo snel mogelijk invoeren in Turkije!

Geen categorieaug 28 2016, 20:00
Iets met vijanden die "zullen verdrinken in het bloed dat ze hebben vergoten."
De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan zegt nu niet meer dat hij de doodstraf zal herinvoeren als 'de kiezer dat wil,' nee, hij zegt dat nu zélf te willen.

Erdogan zei in Gaziantep tegen duizenden aanhangers dat hij de regering en het parlement heeft gevraagd om de doodstraf weer in te voeren, "een straf die in het grootste deel van de wereld nog bestaat, maar in Europa niet meer". Hij zal dat besluit vervolgens snel bekrachtigen, zei hij...

De roep om herinvoering van de doodstraf, die in Turkije in 2004 werd afgeschaft, dateert al van voor de aanslag in Gaziantep. Velen in Turkije, onder wie Erdogan zelf, vinden dat de verantwoordelijken voor de mislukte staatsgreep van vorige maand de doodstraf moeten krijgen.

Volgens de NOS "herhaalt" Erdogan dat hij de doodstraf wil invoeren, maar het ligt wat genuanceerder. Tot nu toe bleef hij er steeds maar op hameren dat 'het volk' dit wilde. Hij, zei de president, zou zich niet tegen de wil van het volk verzetten. Als zij de doodstraf wilden zou hij daarmee akkoord gaan.
Nu zegt hij iets anders. Opeens is het niet meer 'als het volk het wil moet het maar,' maar "IK wil de doodstraf. Nu!"
Dat is bijzonder slecht nieuws voor critici van het Erdogan regime, zeker voor mensen die ervan beschuldigd worden deel uit te maken van -- ik noem maar wat -- het netwerk van Gülen, maar ergens is het juist wel weer heel plezant voor de Europese Unie. Herinvoering van de doodstraf in Turkije geeft Brussel immers het excuus dat het nodig heeft om de toetredingsgesprekken met dat land eindelijk te beëindigen.
https://twitter.com/RutgervdNoort/status/769951814116573184
In zijn toespraak had Erdogan het onder meer over de slachtoffers van de vreselijke terroristische aanval in Gaziantep, waarbij meer dan 50 burgers om het leven kwamen. Erdogan zegt de doodstraf terug te willen om ISIS-jihadisten (en PKK'ers) hard te kunnen bestraffen:

"Genoeg is genoeg. Daarom blijven wij jacht maken op IS. De verantwoordelijken zullen verdrinken in het bloed dat ze hebben vergoten."

Nou heeft niemand problemen met het doden van aanslagen-plegende jihadisten, maar Erdoganisten riepen al vóór de aanslag voor herinvoering van de doodstraf. Zij wilden -- en willen -- namelijk de mensen die verantwoordelijk zijn voor de mislukte staatsgreep van 15 juli -- en 'gewoon' prominente aanhangers van Fethullah Gülen -- ophangen. Daarom begon dit debat in Turkije, niet omdat ISIS aanslagen pleegde.
Zoals altijd gebruikt Erdogan de meest traumatische gebeurtenissen om zijn agenda door te drukken. Niemand in Turkije zelf die eraan twijfelt dat hij ook wat de doodstraf betreft uiteindelijk zijn zin krijgt.
Het is dan aan Brussel -- en met name aan 'liberale' landen als Denemarken, Oostenrijk en ons eigen Nederland -- om de toetreding van Turkije tot de EU definitief af te zeggen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten