Moslim schreeuwt 'Allahu Akbar' en steekt Joodse man neer in Straatsburg

Geen categorieaug 19 2016, 13:42
Het is weer zover: een aanslag in Frankrijk.
In Straatsburg is vanmiddag een religieuze Joodse man neergestoken door een 'Allahu Akbar'-roepende moslim. Het slachtoffer, een 55-jarige chassidische man, overleefde de steekpartij en ligt in het ziekenhuis. De aanslagpleger zou zijn opgepakt door de politie en wordt verhoord.
Is Europa nog wel veilig? De continue berichten over aanslagen (soms met tientallen doden, soms met 'slechts' een gewonde) doen vermoeden dat Europese landen de invloed van jihadisten totaal niet onder controle hebben. Na elke aanslag door ISIS-sympathisanten belooft de overheid beterschap, forse acties en opgeschroefde veiligheidsmaatregelen... En binnen een paar maanden is het weer raak.
Vooral Joden vragen zich af of zij nog wel een toekomst hebben in Europa. Zeker in Frankrijk maakt de Joodse gemeenschap zich zorgen. De afgelopen jaren vonden aanslagen plaats op een Joodse school in Toulouse, een kosjere supermarkt in Parijs en waren er meerdere aanvallen op individuele Joden. Veel Joden durven amper nog herkenbaar over straat te gaan in sommige buurten, uit angst voor geweld van moslims. Nu laat de veiligheidssituatie voor alle Fransen te wensen over, denk aan Bataclan en Nice, maar het is begrijpelijk dat de Joodse gemeenschap zich éxtra zorgen maakt.
Deze aanslag is de zoveelste keer dat Joden het doelwit worden van doorgedraaide moslimradicalen. Straatsburg geldt als één van de centra van de Joodse gemeenschap in Frankrijk: 5 procent van de bevolking van de stad is Joods. De aanslag vond niet plaats in één of andere achterbuurt, maar in de Joodse wijk. Dat Joden zelfs in hun eigen vertrouwde omgeving niet meer veilig zijn, is te triest voor woorden.
Ook in Nederland leven Joden in het besef dat zij doelwit kunnen worden van een ISIS-aanslag. Joodse scholen worden zwaarbewaakt, en de eredienst in de synagoge vindt plaats onder bewaking van de marechaussee. Dat is Europa anno 2016.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten