Palestijnen proberen Arabierenangst weg te nemen - door mensen bang te maken met tassen

Geen categorieaug 19 2016, 16:00
Een grappig initiatief of pure bangmakerij?
Europa wordt veroverd.. deze keer niet door de plofbaarden, maar door tassen met hun taal erop. Twee Palestijnse ontwerpers vonden het leuk om tassen te ontwerpen met een Arabische tekst erop. Op Facebook worden foto's van zulke tassen inmiddels massaal gedeeld, - uiteraard - vooral door Arabieren zelf.
Maar wat staat er nu precies op die tassen dat ze zo bijzonder maakt? Het gaat om een flauwe tekst, die vertaald het volgende betekent:

Deze tekst heeft alleen de betekenis mensen die hem niet begrijpen, bang te maken.

Oftewel, het gaat de makers ervan puur erom dat mensen die Arabische teksten eng vinden, bang te maken, terwijl kenners van het Arabisch zich kapot lachen als ze de tekst lezen. Volgens de twee Palestijnen, die een comfortabel leven leiden in het Israëlische Haifa, willen ze hiermee bewerkstelligen dat mensen zich niet meer zo bedreigd voelen door Arabisch en Arabieren in het algemeen. Een ordinaire statement richting islamofobie dus, al ontkennen ze zelf dat dat het doel was.
Nee, hun doel was vooral om de mensen van het land waar ze leven - het enige land in het Midden-Oosten dat haar inwoners enige kansen op een degelijk bestaan biedt - de stuipen op het lijf te jagen. Ja, op zich is er niets engs aan de tas, als je weet wat er staat. Toch associëren steeds meer mensen, niet onterecht, deze taal met de gruwelijke gebeurtenissen die straten in zoveel landen de afgelopen jaren met bloed gevuld hebben. Is het zo raar dat de gemiddelde westerling toch wantrouwig wordt bij het zien van deze tas? Zeker niet.
Ergens kan ik de lol er ook wel weer van inzien, bezien vanuit de ontwerpers. Natuurlijk zijn er genoeg moslims die er stevig van balen dat hun religie, taal en cultuur steeds meer geassocieerd worden met terrorisme, en ik geloof graag dat deze twee Palestijnen bij de groep horen. Helaas kiezen zij, net als vele van hun geloofsgenoten, voor een onjuiste manier om dat ongenoegen met extremisten te uiten. De wereld zou er veel meer aan hebben als dit soort mensen een statement zouden maken waarin ze zich duidelijk distantiëren van dat soort gekken. Deze ontwerpers hadden dat ongetwijfeld met een net zo creatieve boodschap kunnen brengen, maar helaas kozen ze voor bangmakerij in plaats van verzoening. En dat is nou juist het probleem: zolang die 99% die zegt niets met terrorisme te hebben dit niet duidelijk aangeeft, zal de zogenaamde 'progressieve islam' nooit een werkelijkheid worden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten