VS keert Erdogan de rug toe: Amerikaanse kernwapens weggehaald uit Turkije

Geen categorieaug 19 2016, 10:59
De wapens zouden naar Roemenië zijn verplaatst.
Slecht nieuws voor Erdogan, goed nieuws voor de veiligheid van het Vrije Westen: Amerikaanse kernwapens die gestationeerd waren op de NAVO-basis in het Turkse Incirlik zijn daar weggehaald en verplaatst naar Roemenië. Volgens i24 News zouden de Amerikanen de veiligheid van hun kernwapens niet langer toevertrouwen aan de Turkse autoriteiten nu er steeds meer conflicten tussen Turkije en de rest van de NAVO naar de oppervlakte komen.
Het Roemeense Ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent dat er wapens naar het land zijn verplaatst vanuit Turkije. Toch zou het een logische stap zijn: in Amerikaanse defensiekringen kwam er steeds meer protest tegen de stationering van kernwapens in het instabiele Turkije. Zo zouden de kernwapens kunnen worden bemachtigd door vijandige troepen, of zelfs door terroristen. Steve Andreasen, een hoge directeur van de National Security Council tijdens het presidentschap van Bill Clinton, uitte zijn zorgen vorige week in een stuk in de LA Times:

"While we've avoided disaster so far, we have ample evidence that the security of US nuclear weapons stored in Turkey can change literally overnight"

De coup van vorige maand bewees dat de situatie in Turkije veel minder stabiel is dan ze lijkt. Zeker nu Erdogan steeds meer afstand neemt van de NAVO en de EU zouden de Amerikanen het zekere voor het onzekere nemen door hun kernwapens weg te halen uit Incirlik. Anderzijds brengen de Amerikanen hiermee een groot strategisch offer. De Incirlik-basis is gelegen in Zuidoost-Turkije, een belangrijke locatie voor de strijd tegen ISIS. Het is dus belangrijk voor de Amerikanen om de basis te behouden, zelfs als ze hun kernwapens er weghalen.
Maar hoe lang de NAVO überhaupt nog gebruik kan maken van de luchtmachtbasis in Turkije, wordt met de dag onzekerder. Nu Erdogan steeds meer afstand neemt van het Westen wordt de positie van Turkije in het NAVO-bondgenootschap steeds onzekerder. De dag komt steeds dichterbij dat Turkije de NAVO definitief verlaat – gebruik van de basis in Incirlik zit er dan niet meer in voor Westerse landen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten