Advocaat Wilders: zet 'Minder Marokkanen'-proces onmiddellijk stop!

Geen categoriesep 23 2016, 8:18
Geert-Jan Knoops betoogt dat het OM Wilders nooit had mogen vervolgen vanwege de vele 'geronselde' aangiftes'.
Geert Wilders moet vandaag weer voor de rechter verschijnen vanwege zijn 'minder Marokkanen' uitspraak twee jaar geleden. De PVV-leider maakt zijn opwachting in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol – een andere zaal zou niet veilig genoeg zijn. Het is de derde zitting in de strafzaak tegen Wilders, maar de inhoudelijke behandeling van de zaak is nog niet begonnen. Dat betekent dat er met name procedurele kwesties rond de zaak worden besproken.
Hoewel het technische juridische verhaal natuurlijk minder interessant is dan de inhoudelijke discussie over de vrijheid van meningsuiting, valt er genoeg over te zeggen. Zo zal Wilders' advocaat Geert-Jan Knoops vandaag betogen dat het proces tegen zijn client per direct moet worden stopgezet. De strafzaak is gebaseerd op een massa aangiftes tegen de politicus. Veel van deze aangiftes bleken later echter niet te kloppen – ze waren ingevuld door moskeebestuurders zonder dat de ondertekenaars er zelf weet van hadden, en sommige mensen hadden zelfs meerdere aangiftes gedaan. Bovendien stelt Knoops vraagtekens bij het feit dat er werd gebruikgemaakt van voorgedrukte aangiftes door de politie.
Als de rechtbank meegaat in de redenering van Knoops, wordt het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk verklaard en gaat de hele strafzaak niet door. Mocht de zaak wél doorgaan, zullen Wilders en Knoops op een later moment de inhoudelijke discussie over zijn uitspraken aangaan. Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen deed Wilders alvast een voorzetje. Waarom, vroeg hij zich af in de Tweede Kamer, zou hij iets niet mogen zeggen wat miljoenen Nederlanders denken?
De timing van het proces komt Wilders overigens niet slecht uit. Veel kiezers – niet alleen PVV-stemmers – vinden het belachelijk dat de politicus wordt vervolgd. Als Wilders het slim speelt, zou hij die sympathie kunnen omzetten in een hoog zetelaantal bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten