Hilarisch: de ene adviseur van Erdogan vraagt mediaverbod aan voor de andere adviseur

Geen categoriesep 29 2016, 9:00
Ze keren zich allemaal tegen elkaar in de hoop dat zij de favoriet van de president worden.
Zoals iedereen die de politiek in Turkije een beetje volgt weet gaat het daar helemaal mis. Tienduizenden mensen zijn vastgezet na de coup, en de persvrijheid is er feitelijk afgeschaft. De enige journalisten die nog op tv komen of die nog columns mogen schrijven zijn fervente aanhangers van de autocratische Turkse president. Een ieder die iets negatiefs over Recep Tayyip Erdogan zegt of schrijft kan zijn journalistieke carrière op zijn buik schrijven... In Turkije zelf, tenminste.
Blijkbaar gaat de wens van Erdoganisten om de pers klein te houden zo ver dat ze zich zelfs tegen elkaar keren:

Leaked emails of Turkey’s energy minister and son-in-law of President Recep Tayyip Erdoğan, Berat Albayrak, show that President Tayyip Erdoğan’s chief advisor Mustafa Varank sent emails to Albayrak and Erdoğan’s daughter Sümeyye requesting to impose a media ban on Yiğit Bulut, another advisor of Erdoğan, and called him “a time bomb.”

Met andere woorden, uit gelekte emails van de Turkse minister van Energie en Berat Albayrak, Erdogans schoonzoon, blijkt dat Erdogans belangrijkste adviseur, Mustafa Varank, een mediaverbod eiste tegen Yiğit Bulut die óók een topadviseur is van de Turkse president. Varank vond namelijk dat Bulut niet onder controle gehouden kon worden en daardoor weleens voor problemen kon zorgen. En dat moet natuurlijk ten koste van alles voorkomen worden: dan maar een mediaverbod. Want de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting, ach, daar heeft niemand iets aan.
Je ziet dit soort dingen wel vaker: het is onvermijdelijk dat autocraten (en diens aanhangers) zich uiteindelijk tegen hun bondgenoten keren. Ze worden namelijk steeds meer totalitair en willen alles steeds meer in de hand houden. Iedereen van wie ze niet 100% zeker zijn moet het dan ontgelden.
Overigens is het blijkbaar niet doorgegaan, want de email stamt uit 2013. Bulut is sindsdien helaas niet verdwenen van de tv. En ja, ik zeg 'helaas' omdat deze man werkelijk een schande voor de journalistiek is. Hij is knettergek en ronduit fascistisch.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten