Big Brother is gearriveerd: politie mag computers en telefoons hacken, daarna achterdeur 'open laten staan'

Geen categorieokt 21 2016, 11:00
Dit is echt bijzonder problematisch.
Het kabinet gaat steeds verder. Nog even en het recht op privacy van burgers bestaat niet meer:

De politie mag straks computers en telefoons hacken en na de inbraak ’de achterdeur’ even open laten staan. Op die manier kunnen opsporingsdiensten langer gebruik maken van zwakke plekken in de digitale beveiliging.

Het kabinet komt binnenkort met een voorstel om dit mogelijk te maken. Volgens De Telegraaf ligt het onderwerp gevoelig binnen de coalitie, maar blijkbaar zijn alle bewindspersonen -- zowel van VVD als PvdA -- bereid om akkoord te gaan.
Kort geleden liet het kabinet al weten dat het de politie in staat wilde stellen om fouten op te sporen en er vervolgens van gebruik te maken om telefoons of computers van 'verdachten' te hacken. Maar, zei het kabinet tijdens een hoorzitting, nadien zou de politie de softwarefabrikant onmiddellijk informeren over de zwakte in het systeem zodat het bedrijf de fout kan corrigeren.
Daardoor kalmeerden critici van het wetsvoorstel een beetje. Ze waren namelijk bang dat andersoortige hackers de fouten daarna ook konden gebruiken om mensen te hacken -- en dan heb ik het niet over verdachten van misdrijven, maar gewone mensen zoals jij en ik.
Nu wil het kabinet er dus voor zorgen dat die achterdeur nog een tijdlang open blijft staan. Het risico dat we allemaal gehackt worden neemt daardoor razendsnel toe. Als de politie zo'n zwakte in een systeem kan vinden kunnen andere hackers dat immers ook. Sterker nog, zij zijn vaak béter dan de politie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten