De vrijheid van meningsuiting wint: Pegida mag hakenkruis gebruiken in spandoek

Geen categorieokt 07 2016, 19:00
Je schrikt ervan, maar de vrijheid van meningsuiting blijkt toch nog altijd te bestaan in Nederland. Nou ja, soortemet dan.
Hoewel de gemeente Den Haag de alt-rechtse organisatie Pegida liet weten dat zij haar logo -- een figuur die een vlag met met een hakenkruis erop in de prullenbak gooit -- niet mocht gebruiken bij een demonstratie zondag, denkt de rechter daar heel anders over. Volgens de rechter valt het gebruik van het hakenkruis namelijk binnen de vrijheid van meningsuiting.
Den Haag zal het verbazingwekkend vinden, maar dat recht bestaat dus nog steeds in ons land. Voorlopig, tenminste.
Nu is het gebruik van een hakenkruis normaal gesproken natuurlijk bijzonder zorgwekkend, en zeker geen reden om een uitspraak van een rechter te prijzen, maar het verbod was in dit geval dubbel belachelijk omdat Pegida duidelijk maakt dat het tegen het nazisme is. Het hakenkruis wordt gebruikt door Pegida zodat de organisatie zich van die hatelijke ideologie kan distantiëren.

Volgens de rechter zou een verbod op het logo met het hakenkruis een beperking zijn van de vrije meningsuiting. Volgens de rechter is het ook niet aan de gemeente om te zeggen dat het logo afgeplakt moet worden, omdat het staat voor wat Pegida wil vertellen. Om het logo vervangen door woorden, is ook niet aan de gemeente om te beslissen, zo oordeelde de rechtbank.

Dat is dus 1-0 voor Pegida, 2-0, en meteen ook even 3-0. Elke voetbalclub zou daar bijzonder tevreden mee zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten