Energiemarkt niet transparant genoeg door ‘slaperstarieven’

Geen categorieokt 26 2016, 15:30
De Nederlandse energiemarkt kan nog transparanter. Dat vindt Hans de Kok, directeur van Pricewise. Consumenten betalen na afloop van een energiecontract niet meer het voordelige tarief van tijdens een contract. Wel blijft de leverancier energie aanbieden, maar tegen een hoger tarief. Dit wordt ook wel het ‘slaperstarief’ genoemd. Klanten worden door de leverancier wel geïnformeerd over het nieuwe tarief, maar ze weten niet hoe dit tarief zich verhoudt tot de tarieven die andere energieleveranciers aanbieden.
Slaperstarief maakt vergelijken lastig
Energieleveranciers maken deze zogenoemde slaperstarieven alleen bekend aan eigen klanten, dit zijn ze wettelijk verplicht. Consumenten kunnen hierdoor de slaperstarieven niet goed vergelijken met de tarieven van andere energieleveranciers. Zo weten ze niet welke leveranciers na afloop van een energiecontract hoge tarieven rekenen en welke niet – of minder.
Transparantie energiemarkt
Henk Don, bestuurslid van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) concludeerde onlangs dat consumenten door het ‘aanbod op maat’ het aanbod van leveranciers tegenwoordig al beter kunnen begrijpen en vergelijken. Hiermee heeft de consument namelijk meer inzicht in de contractvoorwaarden en energiekosten. De ACM wil er ook nog voor zorgen dat jaar- en eindafrekeningen voor consumenten makkelijker te begrijpen worden. Maar volgens Hans de Kok is de energiemarkt hiermee nog niet transparant genoeg. Meer dan 50% van de consumenten is nog geen enkele keer overgestapt naar een andere energieleverancier. Hierdoor betalen miljoenen Nederlanders een slaperstarief. Hij vindt dat deze tarieven ook voor iedereen inzichtelijk moeten worden.
Energiemarkt sterk vooruitgegaan
De Kok geeft wel aan dat de energiemarkt sinds 2004 sterk vooruit is gegaan. In dat jaar is de Nederlandse energiemarkt geliberaliseerd. Dit bevorderde de concurrentie tussen energieleveranciers en zorgde ervoor dat consumenten meer keuzevrijheid hebben. Hierdoor is het aantal energieleveranciers in Nederland gestegen van vier naar ruim dertig en kunnen consumenten via vergelijkingssites scherpe actietarieven krijgen. Nederland loopt wat betreft de energiemarkt voor op de rest van de wereld.
Energierekening te complex
Het is goed dat de ACM zich inzet voor inzichtelijke jaar- en eindafrekeningen. Energierekeningen zijn voor consumenten vaak erg complex. Ze weten bovendien niet waar ze op moeten letten. Doordat consumenten fouten in de energierekening niet opmerken, betalen ze te veel. Het vergelijken van het huidige energiecontract met andere aanbiedingen is voor veel consumenten een lastige klus.
Inzicht in slaperstarieven
De energiemarkt kan dus nog transparanter. Het is algemeen bekend dat het gebruik van een energievergelijker een grote besparing kan opleveren. Het aantal overstappers is de laatste jaren dan ook gestegen. Consumenten kunnen alleen nog niet zien welke energiecontracten op lange termijn het voordeligst zijn. Om deze reden vindt de Kok dat ook de slaperstarieven voor iedereen toegankelijk moeten worden. Door alle energietarieven inzichtelijk te maken, zal de energiemarkt nog transparanter worden voor de consument.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten