Merkwaardig: Oud-CDA politicus Van der Heijden pleegt samen met zijn vrouw zelfmoord

Geen categorieokt 25 2016, 11:00
Sorry, ik bedoel natuurlijk dat ze 'samen uit het leven stapten.' Want tegenwoordig mogen we vooral niet op directe wijze over dit soort onderwerpen spreken. Dan beledig je mensen namelijk, en dat moeten we natuurlijk niet willen.

Voormalig CDA-Kamerlid Frans Jozef van der Heijden en zijn vrouw hebben samen een einde aan hun leven gemaakt. In een zelfgeschreven overlijdensbericht lichten ze hun besluit toe.

Van der Heijden werd 78 jaar, zijn echtgenote Gonnie 76. In hun advertentie, die morgen in het AD Rotterdams Dagblad verschijnt, geven ze kritiek op de discussie over de manier waarop zij afgelopen vrijdag zelf hun leven zouden beëindigen.

Deze hele gang van zaken is buitengewoon merkwaardig omdat Van der Heijden maar liefst zestien jaar lang Kamerlid was van de KVP en later het CDA. Je zou daarom denken dat hij en zijn vrouw er een christelijke levensbeschouwing op nahielden. Blijkbaar is dat niet zo. Lees de brief maar zoals die, als onderdeel van hun rouwadvertentie, in het AD verscheen:
advertentie_0
Met name die tweede paragraaf is bizar. In die alinea halen de twee namelijk uit naar een religieuze "minderheid" en roepen ze een niet-religieuze meerderheid op om die minderheid te negeren.
In het Nederland van tegenwoordig zal de zelfmoord van het stel Van der Heijden ongetwijfeld gevierd worden, maar daar doe ik niet aan mee. Zelfmoord is bijna nooit prijzenswaardig, nee, ook niet als je het samen, hand in hand, doet. De enige uitzondering die ik kan bedenken is het verzetslid dat zelfmoord pleegt omdat hij dag na dag gemarteld wordt en op het punt van breken staat. Voor de rest is het nooit iets om te romantiseren.
Oh, en dan nog iets: het is al lang mogelijk om zelfmoord te plegen. Talloze mensen doen dat elk jaar. Wat dit echtpaar en mensen die hun denkbeelden delen willen is dat ze de medewerking eisen van dokters. Die veranderen zij dan in moordenaars. Dat is het tegenovergestelde van wat een arts zou moeten doen. Een dokter moet een mens juist gezond maken en in leven houden, niet een mens doden -- zeker niet als de persoon in kwestie gezond is, waar tegenwoordig ongelooflijk genoeg voor gepleit wordt.
Het echtpaar Van der Heijden is op de manier waarop zij dat wilden uit het leven gestapt, maar verlang niet van mij dat ik hun einde vier (nee, ook niet ondanks dat ze ongeneeslijk ziek waren)... en al helemaal niet dat ik hun brief onderschrijf waarin ze lijken te pleiten voor dood-door-arts van gezonde mensen die er gewoon geen zin meer in hebben.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten