Opmerkelijk: kiezer wil VVD, CDA en D66 in nieuw kabinet

Geen categorieokt 23 2016, 17:00
De PvdA mag de komende vier jaar aan de zijlijn blijven staan. Mooi.
Als het aan de kiezer ligt -- en dat ligt het natuurlijk voor een deel zeker -- maken in ieder geval de VVD, het CDA én D66 deel uit van de nieuwe coalitie, die na de verkiezingen van 15 maart, 2017 gevormd zal worden.
Volgens de peiling van Maurice de Hond -- waar wij eerder vandaag ook al over schreven -- is het CDA de enige partij bij wie een meerderheid van de kiezers een positief gevoel heeft. Dat is toch wel opvallend, zeker omdat de winst van die partij in de peilingen nogal beperkt is. D66 en de VVD hebben een licht negatieve score, maar zijn wel degelijk best of the rest.
Ergens is dat natuurlijk best opvallend. Het CDA en de VVD zijn immers voor Nederlandse begrippen redelijk rechts, en zelfs D66 staat in ons land niet bekend als 'echt links.' Pechtold en de zijnen worden meestal gezien als een centrumpartij; het honderd procent seculiere alternatief op het CDA, wat historisch natuurlijk ook de bedoeling was van de Democraten. Zij streefden immers naar meer democratisering én naar een CDA-loos kabinet. Dat grote doel werd uiteindelijk bereikt in de jaren 90 van de vorige eeuw, toen D66, VVD, en PvdA samen een coalitie vormden. Twee keer zelfs.
Als het aan de kiezer ligt gaan die twee partijen, CDA en D66, nu dus samen regeren. Als je dat twintig jaar geleden had voorgesteld had iedereen je uitgelachen, maar tegenwoordig kunnen D66 en het CDA best door één deur. Natuurlijk zijn er onderling af en toe spanningen -- eerst en vooral veroorzaakt door het militante atheïsme van D66 -- maar de partijen zijn intern genoeg veranderd om samenwerking mogelijk te maken.
Hoe dan ook is het opvallend dat geen van de écht linkse partijen goed scoort. De PvdA, GroenLinks en de SP vinden zichzelf 'partijen van het volk,' maar het volk zelf denkt daar duidelijk heel anders over.
Natuurlijk is VVD-CDA-D66 geen droomcoalitie, maar zo'n coalitie is toch echt honderd keer beter dan het huidige kabinet. Het slechte nieuws? De kans dat zo'n kabinet er komt is redelijk klein: die partijen zullen samen namelijk niet genoeg zetels hebben. Er zal dus een partij bij moeten komen, of misschien zelfs twee. En die partijen zullen vrijwel zeker keihard links zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten