Zwakke VVD heeft 'spijt' van Halbe Zijlstras verdediging van Zwarte Piet

Geen categorieokt 29 2016, 15:00
Typisch. Maakt de VVD zich eens hard voor de Nederlandse cultuur, gaan ze vervolgens maar weer snel door de knieën als ze kritiek krijgt van links.
Onlangs mocht VVD-fractieleider Halbe Zijlstra langskomen bij Pauw om Zwarte Piet te verdedigen. Helaas deed hij dat op behoorlijk zwakke wijze, wat iedereen dan ook opviel. Het was zelfs zo erg dat hij zijn partijgenoten een excuusbrief schreef. "Ruimte voor verbetering noemen ze dat, geloof ik," stelt hij daarin.
Dat is natuurlijk niet best, maar wat dit verhaal was echt erg maakt is het feit dat VVD'ers nu lekker de NRC lekken dat ze vinden dat Zijlstra Zwarte Piet sowieso niet had moeten verdedigen:

Maar Zijlstra was toevallig toch al in Amsterdam, dus kon hij wel gaan. Plus: begin van de avond raakte Pauw stukken geïnteresseerder, door de stevige taal die Zijlstra voor de camera van RTL had gebruikt. Hij zei aan het begin van maandagavond dat RTL met „zo’n abrupt besluit” wat hem betreft „het Sinterklaasfeest vermoordt”. Laat hem dat maar komen uitleggen, dacht de redactie.

Dat woord was te stevig, beseffen ze bij de VVD achteraf. Niet alleen in de fractievergadering, ook voor de camera’s draaide Zijlstra er een dag later niet omheen. Geen goed optreden. In de wandelgangen rolden Tweede Kamerleden van de VVD met hun ogen over dit akkefietje. Want wáárom zou je überhaupt aanschuiven over dit onderwerp?

Natuurlijk staat het bedrijven vrij om feestdagen op de manier te vieren waarop zij dat willen. Als RTL Roetpiet wil invoeren en Zwarte Piet wil afschaffen mag dat. De overheid mag dat niet verbieden.
Maar dat is ook helemaal niet wat Zijlstra zei. Als politicus mag hij zich prima hardmaken voor onze cultuur en tradities, zolang hij maar niet de sterke arm van de overheid wil gebruiken om medewerking af te dwingen. En nee, ik heb nergens gezien dat hij dat doet.
Het bewijst maar weer eens dat de moderne VVD een partij zonder ruggengraat is. Als één club totaal geen principes meer heeft dan zijn het de liberalen. Zij zijn in dat opzicht nog erger dan de Partij van de Arbeid. En dat wil wat zeggen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten