Donald Trump wint de Amerikaanse presidentsverkiezingen

Geen categorienov 09 2016, 7:05
Donald Trump heeft de Amerikaanse presidentsverkiezingen gewonnen. Het was een bijzonder verrassende uitslag die maar weinig mensen zagen aankomen. Nee, ook wij van DDS niet.
Natuurlijk is dat niet zo gek: verreweg de meeste peilingen gaven aan dat Hillary Clinton vrij gemakkelijk zou winnen. De voornaamste vraag was hoe groot het verschil met Trump zou zijn. Zou ze de 300 kiesmannen passeren? Zou het gat qua aandeel van de stemmen kleiner of groter zijn dan 4 procent? Dat waren de vragen die ons echt bezighielden. De peilingen lieten er immers geen twijfel over bestaan: Trump kon deze verkiezing niet winnen.
Nou, dat blijkt dus volkomen anders te zijn. Zojuist kondigde het gezaghebbende Decision Desk HQ namelijk aan dat de miljardair de verkiezingen al gewonnen heeft.
https://twitter.com/DecisionDeskHQ/status/796229649344954368
https://twitter.com/DecisionDeskHQ/status/796230347763646464
https://twitter.com/AP/status/796253849497571328
De komende dagen gaan we heel veel lezen over waarom de peilers er zo naast zaten. Het zal interessant zijn om die verklaringen te lezen, maar ik denk dat we gewoon moeten zeggen: in de huidige samenleving is het steeds moeilijker om een algemeen beeld te krijgen van de ideeën van een gemeenschap door maar een klein groepje te selecteren en te ondervragen. Kijk maar hoe vaak de peilingen er recent naast zaten:
1. Het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne
2. Brexit
3. Verkiezingen Griekenland
4. Verkiezingen Israël
En ga zo maar door. Steeds weer blijken peilers er (zelfs ruimschoots!) naast te zitten. Misschien dat we peilingen maar beter helemaal kunnen afschaffen.
Hoe dan ook: Trumps overwinning bewijst maar weer eens dat de woede in het hele Westen ten opzichte van de 'oude politiek' verschrikkelijk groot is. De élite wordt werkelijk overal uitgekotst.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten