Huzarenstukje? Rutte schaft de democratie af!

Geen categorienov 01 2016, 7:00
Mark Rutte heeft lak aan de mening van het Nederlandse volk. Hij weet het beter. Altijd.
Gisteravond berichtten wij dat premier Mark Rutte een manier gevonden heeft om het verdrag met Oekraïne alsnog door de Eerste en Tweede Kamer te loodsen. Kort gezegd komt het erop neer dat het verdrag "geen opmars tot een EU-lidmaatschap" wordt en de EU "geen troepen [gaat] leveren aan Oekraïne." Tenslotte:

mocht de regering een Griekenlandje doen en zichzelf faillietspenderen aan exorbitante pensioensuitgaven dan zal er geen Europese bailout komen toch.

Volgens onze eigen Tim Engelbart betekent dit dat Rutte de "meest bezwaarlijkste componenten van het verdrag" wegneemt. Hij ziet dat als een "huzarenstukje" omdat het a) voor meer handel kan zorgen en b) Rusland buitenspel zet. Dictator Vladimir Poetin wil immers ten koste van alles voorkomen dat Oekraïne en de EU een hechtere relatie krijgen. Dat gebeurt nu tóch.
Hoewel ik Tims denkbeelden over Rusland zeker deel ben ik het niet eens bijna eens met zijn mening over Ruttes afspraken met D66 en CDA. Dit is geen "huzarenstukje," maar een goedkope poging om de democratie af te schaffen -- of in ieder geval te negeren. Volgens Rutte neemt hij de belangrijkste bezwaren van het 'tegen' kamp weg. Leuk. Het is alleen niet aan hem om dat te bepalen.
Aan wie dan wel? Aan de kiezer, natuurlijk.
Als Rutte ook maar iets van lef (en respect voor het democratische systeem!) had zou hij nu opnieuw een referendum uitschrijven met de vraag of de kiezer het gewijzigde verdrag wél steunt. Wat hij vooral niet kan doen is ervan uitgaan dat het wel goed zit. Dat is niet alleen weinig democratisch, maar ook buitengewoon arrogant.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten