Laatste update aan Amerikaanse verkiezingskansen: Hillary Clinton heeft kans van 66% nieuwe president te worden

Geen categorienov 07 2016, 15:00
Dit is het dan. De final stand van de lange Amerikaanse verkiezingsstrijd. Nog anderhalve dag te gaan, en minder dan een dag tot de stembureaus opengaan. En Donald Trump? Die gaat vermoedelijk af als een gieter!
Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft het zijn Democratische collega nog flink moeilijk gemaakt de afgelopen weken met peilingen die zo nu en dan behoorlijk spannend werden, maar nu alle peilbureaus hun laatste onderzoek afleveren komt er één beeld naar voren dat ons leert wie de nieuwe president van de Verenigde Staten zal worden. Op FiveThirtyEight, de site van verkiezingsguru Nate Silver, krijgt in de laatste update Hillary Clinton een kans van maar liefst 65,8% om Trump morgenavond aan de kant te zetten.
Ze zal - als het aan de voorspelling ligt - de meeste belangrijke swing states te pakken krijgen:
clintontrump
Nevada, Colorado, Pennsylvania, North Carolina, Virginia en New Hampshire gaan allemaal naar Clinton. Trump zal vermoedelijk Florida, Ohio en Iowa kunnen winnen, maar zal aan die drie staten bij lange na niet genoeg hebben. De kaart zoals die er nu uitziet geeft Clinton immers meer dan 290 kiesmannen: een gezond beetje meer dan de 270 die ze nodig heeft om deze race op haar naam te schrijven. En dus zal na 2008 en 2012 ook in 2016 het Witte Huis weer toevallen aan een Democraat. De Republikeinen hebben dan inmiddels al twaalf jaar geen verkiezing om die felbegeerde plek in Washington D.C. meer gewonnen.
Overigens lijkt FiveThirtyEight met hun voorspelling nog aan de voorzichtige kant te zitten. De New York Times geeft Hillary Clinton zelfs een kans van maar liefst 84% om te winnen. Dus Donald: je kan alvast wel inpakken, vriend!
Zodoende is het na een knotsgek anderhalf jaar waarin Donald Trump de wereld op stelten heeft gezet eindelijk klaar met deze bizarre man. Dan kan hij terug naar de reality tv en het uitbuiten van casino's, terwijl Clinton - allesbehalve perfect, maar tenminste geen psychopaat - voor de aankomende vier jaar aan de knoppen zit. Het zal lang niet altijd feest zijn, en vaak zal het zelfs slecht zijn. Maar we mogen ons dan alsnog gelukkig prijzen: het is in ieder geval geen megalomane narcist geworden die zichzelf vier jaar lang President van de Verenigde Staten mag noemen. En dat is een hele geruststelling.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten