Te gestoord voor woorden: Bussemaker wil miljoen euro besteden aan 'creatieve cursussen' in Marokko, voor Marokkanen

Geen categorienov 22 2016, 12:00
Er wordt in Nederland op van alles en nog wat bezuinigd, maar de minister vindt het een geweldig plan om wel even een miljoen euro gratis en voor niets over te maken aan landen als Marokko en Mali. Voor kunstzinnige projecten, weetjewel.
Bejaarde Nederlanders mogen maximaal drie keer per dag naar de WC omdat het te veel kost om meer personeel in dienst te nemen dat hen kan helpen. De belastingen worden continu verhoogd omdat Vadertje Staat anders te weinig geld te besteden heeft. De zorgkosten blijven stijgen terwijl de consument daar steeds minder voor terugkrijgt. De krijgsmacht staat op het punt van omvallen. Criminelen worden niet gearresteerd (of zelfs maar gevonden) omdat er te weinig blauw op straat is.
Je zou denken: stuk voor stuk problemen waar eventueel best wat extra geld voor beschikbaar gesteld kan worden.
Helaas denkt het kabinet daar heel anders over. Bovengenoemde problemen zijn volgens Rutte II volstrekt irrelevant. Waar de dames en heren bewindspersonen zich dan wel druk om maken? Nou, aan het gebrek aan creatieve cursussen in landen als Marokko en Mali.

Minister Bussemaker (Cultuur) verdedigt het besluit van het kabinet om Nederlands overheidsgeld te stoppen in kunstprojecten in onder meer Marokko en Mali. Het geld gaat naar creatieve cursussen voor jongeren. Door games te maken of theater op te voeren zouden de jongeren ’uit landen aan de randen van Europa’ nader tot elkaar komen.

Volgens Bussemaker zijn de cursussen een voorbeeld van 'soft power.' Volgens haar zorgen ze er ook voor dat conflicten beter bestreden worden en dat de mensenrechten verbeteren. En dat allemaal door een paar jongeren in Marokko een kwast en potloden te geven.
Ja hoor, echt waar. Dat gaat de aarde ongetwijfeld veranderen in één groot vreedzaam paradijs.
Hoewel deze idioterie gesteund wordt door een meerderheid in de Tweede Kamer is niet iedereen er blij mee. Met name VVD, CDA en de PVV vinden het onwenselijk dat deze 1 miljoen euro aan belastinggeld (minimaal, bij de overheid valt alles uiteindelijk duurder uit dan oorspronkelijk gepland) op deze manier weggegooid wordt. Nou ja, de christendemocraten vinden het vooral problematisch dat het om Marokko gaat, omdat dat land geen illegale asielzoekers terugneemt. Wat Mali betreft hebben Buma en co. er dus veel minder problemen mee.
De PVV verzet zich er het hardst tegen, wat natuurlijk helemaal niemand zal verrassen. Je kunt zeggen wat je wil over de meeste economische standpunten van die partij -- die zijn knettersocialistisch -- maar als we het over dit soort onderwerpen hebben is de PVV één van de weinige partijen met een redelijke dosis gezond verstand. Kamerlid Martin Bosma noemt het dan ook "zinloze geldverspilling" en eist dat het plan alsnog in de prullenbak verdwijnt. Natuurlijk gaat dat niet gebeuren, maar het is aardig dat hij het in ieder geval probeert. Dat is meer dan wat de meeste andere Kamerleden doen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten