Als deze verrassende coalitie de regering vormt wordt 2017 een ge-wel-dig jaar

czn1juewiaadt_n-jpg-large
Foto: Geert Wilders zegt prat te gaan op vrijheden. Bron: @geertwilderspvv / Twitter

2017 kon weleens een geweldig mooi jaar worden. Maar dan moeten de juiste partjien wel genoeg zetels winnen bij de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart… en moeten ze vervolgens zaken met elkaar gaan doen. Dat betekent dus: geen gezeur en gezeik over het buitensluiten van partijen wiens leiders soms wat kort door de bocht zijn. Gewoon netjes bij elkaar gaan zitten en zaken doen. Zo moeilijk is dat niet.

De afgelopen jaren hebben we immens geleden onder een vreselijk kabinet dat er een steeds grotere puinhoop van maakt. De ene na de andere minister en staatssecretaris ging in de fout. Gelukkig dat kabinetten maar vier jaar mogen blijven zitten, waarna de burgers weer mogen stemmen. Als je VVD-PvdA acht jaar hadden gegeven was het land in 2020 ongetwijfeld kapot geweest.

Nu valt er misschien nog het één en ander te redden.

Maar welke partijen zijn dat dan, die deel kunnen uitmaken van zo’n coalitie? Nou, hier zijn ze. Noem dit maar het ideale kabinet volgens Michael van der Galien. En dan ideaal als in: ‘Wat misschien nog enigszins haalbaar is.’ Het échte ideale scenario zou de LP er ook bij hebben.

1. PVV
De PVV moet na deze verkiezingen officieel gaan meeregeren. Wilders heeft het momentum aan zijn kant en heeft  vier jaar lang keihard oppositie gevoerd. Het is nu aan hem om te laten zien dat hij en zijn mede-PVV’ers het kunnen. Dat betekent dus: niet meer aan de zijlijn blijven staan schreeuwen dat het allemaal niet kan, maar regeringsverantwoordelijklheid nemen. In mijn optiek kan dat overigens alleen als de PVV daadwerkelijk de grootste wordt. Is dat niet het geval dan zullen de andere partijen haar ongetwijfeld weer uitsluiten.

2. VVD
Ja, de VVD moet ook meedoen aan een volgend kabinet, en nee, dat zeg ik absoluut niet met veel vreugde. Jaren geleden was ik lid van de VVD. Dat lidmaatschap heb ik opgezegd omdat Rutte een extreemlinkse koers ging varen. Sindsdien zijn VVD-kiezers jaar na jaar bedrogen en verraden. Het verraad in verband met het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne was de kers op de slagroomtaart, maar daarvoor was het ook al een enorme bende.

Waarom ik de VVD dan wel bij een volgend kabinet wil betrekken? Omdat er geen andere mogelijkheid is. De andere partijen kunnen van zijn lang zal die leven niet groot genoeg worden om het zonder de nepliberalen te doen. En dus moeten ze wéér meedoen.

Gelukkig is er ook goed nieuws: als de VVD de verkiezingen verliest door tweede te worden gaat Rutte waarschijnlijk óf op zoek naar een andere carriere óf hij blijft in de Tweede Kamer zitten. Het is niet waarschijnlijk dat hij in dat scenario minister-president wordt, die eer gaat dan immers vrijwel zeker naar Geert Wilders. Er zijn echt nog wel een paar rechtse VVD’ers over. Denk maar aan Halbe Zijlstra. Als Rutte vertrekt krijgen zij de ruimte om hun rechtsliberale ideeën in de praktijk te brengen.

3. CDA
De linkervleugel van het CDA zal niet blij zijn met zo’n coalitie, maar ik denk dat zélfs die vleugel zal begrijpen dat Wilders niet uitgesloten kan blijven worden als de PVV de grootste wordt. Daar komt bij dat de christendemocraten héél erg graag willen regeren; dat hebben ze al vier jaar niet gedaan. Voor CDA-maatstaven is dat een eeuwigheid, zeker ook omdat ze uit ervaring weten dat ze vaak beter presteren (in de peilingen en bij verkiezingen) als ze regeren.

Daar komt bij dat het CDA een paar bijzonder goede mensen heeft. Denk maar aan Sybrand Buma zelf, maar ook aan een man als Pieter Omtzigt. Of Raymond Knops. Of… nou ja, we kunnen nog wel even doorgaan. Je zou eigenlijk een heel kabinet kunnen samenstellen met alleen maar CDA’ers. Die regering zou dan ongeveeer 1.000 keer (afgerond) beter zijn dan het nachtmerriekabinet Rutte II.

4. VNL
Jawel, ik wil inderdaad dat er een coalitie komt van vier partijen. De reden dat ik VNL erbij wil betrekken is eenvoudig: VNL is de enige klassiek-liberale partij die hoogstwaarschijnlijk in de Tweede Kamer komt. Anders dan de PVV en de VVD — wat toch partijen zijn die door de meeste mensen ‘rechts’ genoemd worden — is VNL op elk gebied rechts. Dat betekent: qua defensie, veiligheid, immigratie en integratie, maar ook op economische en sociale onderwerpen. Met VNL krijg je een sterk leger, een politiemacht met slagkracht, strenge immigratie- en integratieregels, minder EU, lagere belastingen, meer economische groei, en meer vrijheid voor het individu.

Maar dan moet VNL wel meedoen aan het kabinet.

Is dat waarschijnlijk? Nee. Zoals het er nu naar uitziet halen PVV, VVD en CDA immers gedrieën een meerderheid. De kans is klein dat ze er dan nog een vierde partij bijnemen, zeker niet als die partij relatief klein is, maar wel een grote mond heeft. Ik bedoel maar: Jan Roos is bepaald het type niet om genoegen te nemen met een minimale handreiking. Hij zal heel veel willen, ja, ook als hij maar drie, vier of vijf zetels in de wacht sleept (wat trouwens een bijzonder goede prestatie zou zijn gezien het op handen zijnde verkiezingsgeweld tussen VVD en PVV).

Maar ja, het onderwerp van dit stuk is niet ‘welke regeringscoalitie is waarschijnlijk,’ maar ‘welke coalitie wil ik?’ En dus mag ik doen en laten wat ik wil, inclusief dit scenario dat toch wel enigszins onwaarschijnlijk is.

 Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Reageer

63 reacties

 1.   

  “”En dus mag ik doen en laten wat ik wil, inclusief dit scenario dat toch wel enigszins onwaarschijnlijk is.””

  Heel goed gezien M v/d G.
  Geert heeft de PVV buiten de selectie geplaatst :)

 2.   

  Michael hoopt dus op een extreem-rechts Kabinet waarin twee fatsoenlijke partijen ook nog een ondergeschikte rol mogen spelen.

  DDS bekent kleur, en dat is een goede zaak.

 3.   

  Dat is ook toeval Sarko en Donald na tijdje weg in één keer binnen 4 minuten samen terug hier. Samen naar de sauna geweest?

  1.   

   Werd een beetje misselijk van DDS, maar op zo’n topic wil ik nog wel ff reaguren.
   Altijd leuk om de fanatieke PVV’rs op stang te jagen.

   1.   

    Fijn voor je. Heb je in elk geval een prettige jaarwisseling.

   2.   

    Dat is vervelend maar om eerlijk te zijn mag je van mij nog wel een tijdje misselijk blijven. Is je partij leider ook misselijk ,je ziet en hoort hem niet.

  2.   

   Je weet toch wel, beste Wim dat Sarko, Umhnz, Beukman, ik en verder iedereen die hier niet dolenthousiast is over de fascist Wilders dezelfde grof door de linkse overheid betaalde persoon betreffen?

   Zo naïef ben je toch niet?

   1.   

    :)

   2.   

    De fascisten zijn die die jullie in de kont kruipen, of lezen jullie nooit dat jullie geliefde islam juist de fascisten in heel Europa zijn, kijk maar naar DENK daar heb je het goede voorbeeld al. Dat moet jij als NSBer toch wel weten.

    1.   

     :) Leg eens uit..

   3.   

    Zo maar iemand fascist noemen, dan moet je mond toch wel een beerput zijn.
    Kijk onder wat fascisten waren en spoel daarna je mond hopelijk krijg je alle bacillen er uit maar ik betwijfel het.

    https://www.youtube.com/watch?v=MWkrGhISbuo

   4.   

    NOU 1 mazzel droef ,c,s a.k.a 171 etc
    IK HEB JE NET OP ELSEVIER GEZIEN
    iK BELOOF HET JE,
    AL MOET IK EFFE ZOEKEN STRAKS
    MAAR jij MAG MEE OP OPEN WAGEN 1 ,

    KAN JE PECHTHOLD ZIJN HAND VASTHOUDEN

    Wie had ook alweer de beste hackers ?? mooi
    dus maak je niet druk
    het komt nooit meer goed voor je,

    ouwe reet kever , soort bloeiende holbegonia

    1.   

     Ik zie dat Ome Bob zijn thematiek met homoseksualiteit nog niet heeft weten op te lossen.

   5.   

    Hallo, hoor ik mijn naam, heb ik iets gemist?
    Oh, ik zie het al.
    De DDS promotietour komt net langs.
    VNL mag zich in de kijker spelen van/via M vd Galien.
    Zie de rest volgend jaar wel.

  3.   

   Nee ze krijgen nu n berichtje in de schoot geworpen wat precies in hun straatje past, ze willen ze beide niet teleurstellen van DDS , om maar n goede afsluiting van dit jaar te hebben voor deze beide stumpers.

   1.   

    :) Leg eens uit..

 4.   

  Advocaat Hiddema.

  De PVV mag van mij groot worden, maar moet niet regeren. Dan wordt het een puinhoop. Wilders krijgt nooit voldoende capabel personeel, zoals mensen die een beleidsnota snappen of iets van staatsinrichting begrijpen. Mensen die echt iets kunnen, gaan nooit voor Wilders werken want dan is hun carrière ten einde. Die partij wordt nog steeds verdoemd. Wilders zoekt iedere dag de aandacht, maar daar zou je ook eens een psycholoog op los kunnen laten.

  1.   

   Hear, hear, Hiddema.

   1.   

    Hiddema is uiterst rechts maar geen fascist of racist. De man heeft nog enig besef van de rechtsstaat.
    Bij de PVV had hij nooit kunnen gedijen.

  2.   

   Atheneum-b, 1975-1982
   Bedrijfskunde Technische Universiteit Eindhoven, 1982-1988

   Loopbaan
   Systeemontwerper BSO/Origin, 1989-1991
   Consultant Ernst & Young, 1991-1993
   Hoofd Bedrijfsbureau DOW, 1993-1996
   Organisatie-adviseur ING Fatum, 1996-1998
   Eigenaar van 3 restaurants Hospitality, 1998-2002
   Directeur DPV ad Interim bv, 2002-2006

   Aardig cv nietwaar? Ontmoet ir. Teun van Dijck.

   1.   

    Toetssteen acht dit een zeer ministeriabel c.v.

    Geestig.

    1.   

     Liggen er ten gevolge van de champagne wat cellen in de bovenkamer los troosteloos, reddeloos. hopeloos?
     Man u bent echt opgegeven! Tegen zoveel ongelooflijke domheid is niet op te boksen.

     1.   

      Kan Toetsie alstublieft de aanvechting weerstaan zijn eigen c.v. op te hoesten? We willen het niet weten, geloof me.

   2.   

    @Toets, bij (groen)links wil een VMBO-er al premier worden. En hij wordt met gejuich ontvangen.

    Blijkbaar wordt zo’n indrukwekkende opleiding bij de (s)linksjes als ‘een ministeriabel c.v.’ gezien. Als je maar links bent en uiterlijk een beetje op Trudeau lijkt.

    Schattig, toch?

   3.   

    Mussert was IR afgestudeerd in Delft.
    Rost van Tonningen gepromoveerd in Leiden.
    Opleiding en loopbaan zegt Niet alles.

    1.   

     @Janalb
     Het ging over praktijkervaring!!!! Gewoon met twee poten in de klei staan!

     1.   

      Toetsie praat over zichzelf. Hij stond niet met de poten in de klei maar werd er wel uitgetrokken!

 5.   

  Ook de nuchtere bloggers van DDS, die eens zo kritisch schreven over het inperken vam godsdienstvrijheid door de PVV, hebben zich definitief aan de zijde van ultra-rechts geschaard.

  Het is triest.

  1.   

   Neem me niet kwalijk, alleen Michael van der Galien.

   Het blijft desalniettemin jammer.

 6.   

  Kijk een aan, Simon is er weer en hij maakt uit welke partijen fatsoenlijk zijn.

  Laat me raden … die partijen die ermee ingestemd hebben dat IS naar hier kwam en nu en in de toekomstzijn gang kan gaan.

  Dat noemt politiekcorrect tegenwoordig fatsoenlijk. En degenen die daar tegen protesteren, omdat zij vinden dat dit teveel levens kost en dus bedreigend is voor onze vrije samenleving, zijn fascisten.

  ‘Het kan verkeren’ zei Bredero.

  1.   

   @Wachteres
   Je kunt deze extreem fascistische figuren zoals “Simon” maar beter negeren. Zij dragen niéts bij en zorgen slechts voor afbraak, zoals het een goed en getrouw nationaal-socialist betaamt!

   1.   

    Beschouwt de heer Suijkerbuijk Wilders als een democraat?

    Ik blijf me verbazen hier.

    1.   

     Donald Duck: Wilders is in hart en nieren een democraat, Sterker, hij heeft meer democratisch inzicht en gevoelens in het topje van zijn pink dan jij, Donald Duck in je vette, uitgezakte lijf.

     Drollekop – jij hebt zelfs nog geen begin van een vermoeden wat democratie werkelijk inhoudt. Begrijpelijk, want jij bent een blinde en dove socialist, een gemankeerde linkse mol. Ach, dan weet je ook niet beter. Mag ik je een beroerd en ongelukkig 2017 toewensen? Graag gedaan.

     1.   

      Noodluik, Wilders wil de vrijheid van godsdienst en vrijheid van meningsuiting voor een groep Nederlanders afschaffen. Ben je dan een democraat?

      Lijkt me niet.

     2.   

      Donnie, Wilders wil ons land redden van een fascistische en imperialstische veroveringsideologie, maar verder op geen enkele wijze de vrijheid van godsdienst afschaffen. Daar is het grootste deel van de Nederlanders het mee eens.

      En hoezo de VVMU afschaffen? Booslims mogen alles zeggen wat ze willen, onbelemmerd haatpreken houden in hun haathutten en Wilders wordt door een linkse Politieke Rechtbank veroordeeld voor een uitspraak die door een drietal smerige PVDA’ers ruimschoots wordt overtroffen.

      De vrijheid van meningsuiting dreigt alleen afgeschaft te worden door stupide policor links in samenwerking met de dictatoriale, ongekozen leiders van de EU.

     3.   

      Noodluik, zoals te vrezen viel weet je eenvoudig niet wat Wilders werkelijk wil: hij wil de Koran verbieden, hoofddoekenbelasting instellen, een afzonderlijk strafrecht op moslims van toepassing verklaren en de bouw van moskeeen verbieden.

      Domme man.

     4.   

      Donaldo: je hebt de eerste alinea van mijn reactie niet goed begrepen. Gaat waarschijnlijk geheel boven je pet.

      Alle zaken die jij opnoemt vallen namelijk geheel onder de fascistische en imperialistische veroveringsideologie, de islam. En de islam is, zoals zelfs jij weet, geen godsdienst maar een politieke stroming met een eigen wetboek, overgoten door een uiterst dun sausje met religieuze kwaadaardigheid. Zoiets valt niet onder de vrijheid van godsdienst. Wilders heb ik verder nooit gehoord over het Christendom, Boeddishme, Hindoeisme, Jodendom en alle andere religies die NIET uit zijn op geweld en terreur.

      Begrijp je het nu een beetje, Oude Hondekop?

   2.   

    Dit is weer typisch hoe het hier rolt. Kritiek op Wilders betekent dat je een landverrader bent. Het tweede non-argument dat men vaak aanhaalt is het paranoïde alias-argument. Ik ben al herhaaldelijk Beukman en Donald Troef genoemd. Ik kan het PVV-riedeltje inmiddels wel dromen.

    1.   

     Dat komt omdat je al die rollen zo slecht speelt Beuk. Soms haal je wat personages binnen je Multiple Personality Disorder universum door elkaar. En dan val je dus door de mand. Beter oefenen en een veel striktere scheiding van al die mannetjes. In ieder geval succes!

     1.   

      Paranoia is een nare aandoening. Hier is dit psychische syndroom meer regel dan uitzondering.

     2.   

      Donald Droef wil ons doen geloven dat hij Simon niet is.

 7.   

  Trol Donald Droef: “Michael hoopt dus op een extreem-rechts Kabinet…”

  Trol is zelf extreem. Gek. Hysterisch. Demoniserend. Haat alle feiten. Onderbuik extreem links. Lul.

 8.   

  Ik wens in ieder geval alle Nederlanders een fijne jaarwisseling, en een gelukkig nieuwjaar. Maar alleen de Nederlanders niet de dubbelpaspoorthouders en de rest van de import, die wens ik de pest voor het komende jaar.

  1.   

   Jij ook, @Jen.

   1.   

    Kijk Guus, hier val je dus door de mand als Beukman. Die maakt namelijk altijd van nicknames afkortingen: Resje, Luik, etc. En nu dus ook Jen.

    Je kan beter Beuk – zet ‘m op!

    1.   

     Dat is de bewijslast van Noodluik: hij maakt afkortingen. Mijn nickname wordt veelal verkort naar Guus, Guusje, Staaf, Wattenstaafje. Dan verkort ik terug, net als het halve forum – en beukman. Hou nou eens op, paranoïde figuur. Of om Michael te parafraseren: je zou erom lachen, als het niet zo triest was.

     1.   

      Mogelijk denkt Noodpakket dit echt, @Gustaafff. Ik verbaas me hier nergens meer over.

     2.   

      Exact, @DT.

 9.   

  Het zou al mooi genoeg zijn als wij in 2017 hier zonder trollen konden reageren. Michael bekent kleur, wat dom, dat was al nogal duidelijk dat dit geen Joop.nl is?
  Toch nog een fijne 2017 voor iedereen gewenst!

  1.   

   Ik wens ook iedereen, ook de verwarde aanhangers van Grote Geert, een gelukkig 2017 toe.

   1.   

    steek die maar in je reedttttt
    klootzak
    jij mag nooit in mijn kring komen
    die is niet voor landverraders en tuig vande richel

    wagen 1 wordt het,
    niet zo snel antwoorden met Flater
    dan zit je op dezelfde plek zie ik

    hacker

 10.   

  Ik wens de DDS mensen een gezond 2017 en de Heer Wilders dat hij de moordaanslag mag overleven. Ook de veel reagerende hier , daarbij ook de GGZ patiënten van VVD,PVDA,SP,GL en D66 hier met de hoop dat de medicijnen een keer hun werking gaan doen. SGP patiënten heeft geen zin, die hersens zijn zo gepoeld daar helpt niets meer tegen ,dat hun God ze maar snel in de armen mag sluiten zodat hun droom uit komt. Ik heb zelf maar één goede voornemen en dat is stemmen op de PVV. Ik denk dat de schepper wie dat ook mag zijn, dit met veel genoegen gaat goedkeuren ,met de gedachte er is toch nog hoop voor dat land.

  1.   

   Ik hoop ook dt Wilders niet het slachtoffer van een moordaanslag wordt, beste Wim.
   Dat vind ik omdat ik geen enkel medemens zoiets toewens maar ik zit ook niet bepaald op een herhaling van het zinloze LPF-drama te wachten.

 11.   

  Het hele team van DDS wens ik een mooi, vruchtbaar en succesvol 2017 toe met weinig writer blocks en veel inspirerende woorden.

  Alle DDS-reaguurders: een warm, gloedvol en overwinnend Nieuw Jaar gewenst waarin we een politieke omwenteling mogen vieren.

  En ook mijn Grote Vrienden Donald Beuk Umhznpqgh en al die andere leden van de Multiple personality Disorder Family wens ik veel goeds en geluk.

  1.   

   Je bent een ruimhartig mens, Noodrem.

  2.   

   Namens de door Rutte betaalde club dubbele persoonlijkheden, wens ik Noodluik een goed 2017 toe.

   1.   

    Hier sluit ik me van harte bij aan: PVV-ers zijn verwarde mensen maar toch ook mensen die onze zorg verdienen.

    1.   

     Ga jij nu al reageren op je eigen reacties. Je bent echt door de war.

 12.   

  Een soort ying en yang zeg ik altijd, hier sluit ik mij volledig bij aan.

 13.   

  Buiten alle goeds voor ons Nederland, wens ik iedereen op deze toch wel levendige en
  bruisende site een gezond en liefdevol nieuwjaar!
  En dat wij elkaar met alle respect mogen blijven afkammen, alhier op DDS.

 14.   

  En 2016 was volgens de trollen hier een slechtste jaar everrrr:
  https://youtu.be/17lUTNdkOuk

 15.   

  Ik heb toch echt de indruk dat er uitsluitend randdebielen op dit forum verschijnen.
  Evengoed een leuk 2017 allemaal…

 16.   

  Hallo Michael,
  Vergeet je niet dat de nieuwe coalitie ook in de Eerste Kamer een meerderheid moet hebben? En daar is VNL (nog) niet vertegenwoordigd. En PVV-VVD-CDA komt daar niet verder dan 34 zetels, zodat er nog minimaal 4 nodig zijn. De SGP heeft er twee, maar de rest is verdeeld over linkse partijen, 50Plus en de Onafhankelijke Senaatsfractie.

Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!