Boehoe-onderzoek: fabrikanten stoppen extra suikers in hun ‘gezonde’ blikjes groenten

groenten
Foto: Breaking nieuws hoor: fabrikanten stoppen extra suikers bij groenten in blikjes en potjes. Eet gewoon vers. Foto: Flickr/Daniel Cukier

Denk je gezond te doen door naast je piepers een blik groente op je bord te kieperen, zit ook daar weer suiker in. Het is ook  nooit goed. Consumentenorganisatie Foodwatch onderzocht blikjes en potjes van Albert Heijn, Aldi, Lidl en Jumbo en ontdekte dat fabrikanten in bijna de helft van de potjes groente extra suiker stoppen. 

Zelfs biologische fabrikanten vertrouwen niet op de pure, verse smaak van hun product en voegen suiker toe om ‘t ‘extra lekker’ te maken. De meeste suiker zat in rode kool. Weten we ook weer waar die goed voor jezelf/beter voor ‘t milieu-schijnheiligerds ‘t echt voor doen: zoveel mogelijk verkopen. Hoe zoeter, hoe lekkerder consumenten iets vinden. Grafisch ontwerper inhuren om eerlijk ogende etiketjes te knutselen waar je een stempeltje met ‘puur’, ‘verantwoord’, ‘100% natuurlijk’ of ‘ambachtelijk’ op photoshopt en geen haan die ernaar kraait want consumenten lezen de achterkant toch niet en trappen massaal in die leugentjes op de voorkant.

Wat dat Foodwatch-onderzoek kostte, weet ik niet, maar ik hoop dat de hap uit hun budget binnen de perken bleef zodat ze betere onderzoekjes kunnen doen. Toevoegingen staan namelijk gewoon op de achterkant, bij de ingrediëntendeclaratie.

Bang voor suiker? Zie je door de bomen het bos niet meer? Onthou gewoon dit: één suikerklontje is plusminus vijf gram. Draai die mooie verpakking om en je kunt zo uitrekenen hoeveel suiker er in je aankoop zit. Op de achterkant van elk pak, blik, doosje of potje staan meestal twee tabelletjes. Lees links: zoveel suiker zit er in het hele potje, en lees rechts: dat krijg je per portie binnen. Vergeet de kreten op de voorkant, da’s allemaal schijn. Politici vertrouwen we ook niet meer op hun witte boorden en blauwe ogen.

Met Foodwatch kunnen we verontwaardigd gaan doen met z’n allen over fabrikanten die ons voorliegen, maar uiteindelijk zijn we zelf verantwoordelijk voor wat we in ons lichaam stoppen. Zin in rode kool? Koop dan een rode kool. ‘Dan sta ik zo lang in de keuken’, ‘verse groente is duur’ – allemaal flauwekul. Je doet er langer mee en je weet wat je binnenkrijgt. Het is hoog tijd om zelf eens na te denken en niet alles klakkeloos aan te nemen. Eet smakelijk.

 Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Reageer