Daháág lakei van Brussel! Linkse Renzi stapt op na vernederende nederlaag voor hem én EU in referendum Italië

Geen categoriedec 05 2016, 8:00
Je lot als premier verbinden aan een referendum over een wetswijziging die je wordt opgedrongen door Brussel. Tja. Slim is anders.
De Italiaanse premier Matteo Renzi heeft gisteravond laat laten weten dat hij de handdoek in de ring gooit. Hij besloot daartoe omdat maar liefst 60% van de Italiaanse kiezers 'nee' stemde in het referendum over een door hem bepleitte grondwetswijziging die Italië "beter bestuurbaar" moest maken, maar die feitelijk zou resulteren in de totale uitholling van de Senaat.
Zoals de oude Romeinen hem al hadden kunnen vertellen: Italianen zijn nogal dol op hun Senaat. Zelfs keizer Augustus begreep dat hij daar niet publiekelijk aan moest tornen.
Het was Renzi's bedoeling om de macht van de Senaat, en de grootte ervan, enorm in te perken. Volgens hem zou het land daardoor gemakkelijker worden om te besturen. Immers: hoe minder oppositie, hoe meer je kunt doen als regering. Deze grondwetswijziging werd dan ook gesteund door Brussel, dat altijd met ijzeren vuist wil regeren en sowieso weinig op heeft met een democratisch debat.
Vervolgens verbond Renzi -- heel dom -- zijn eigen politieke toekomst aan de uitslag van het referendum. David Cameron had eerder al bewezen in het Verenigd Koninkrijk dat dit feitelijk suïcidaal is, maar blijkbaar had Renzi die les nog niet geleerd. Nu dus wel: hij maakte gisteren duidelijk dat hij zo ruim verslagen is dat hij werkelijk geen toekomst meer voor zichzelf ziet als premier van zijn land. Voorlopig niet, tenminste.
Het mooiste hiervan is natuurlijk dat het 'nee' van de Italiaanse kiezer feitelijk ook een verwerping is van de megalomane bemoeizucht vanuit Brussel. Italianen hadden door dat de grondwetswijziging feitelijk een coup was van Brussel om zijn zin voortaan er voortaan doorheen te drukken, zonder al te veel oppositie. Dit zal Italië natuurlijk in weinig meer dan een vazalstaat van de EU veranderen; een soort tweede Griekenland. Heel gek, maar Italianen zien dat zelf dus absoluut niet zitten.
Het gaat prima zo met het anti-EU sentiment. De enige euroscepticus die niet gewonnen heeft is Norbert Hofer in Oostenrijk. Voor de rest lijdt de politiekcorrecte multicultuur-verheerlijkende ijzeren vuist van Brussel overal nederlaag na nederlaag.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten