snapshot

Is vandaag de dag dat het Donald Trump-sentiment zich nestelt in Europa? Italië en Oostenrijk naar de stembus

Geen categoriedec 04 2016, 9:00
Waart de geest van Donald Trump niet alleen rond in de Verenigde Staten, maar ook in Europa? Dat is een vraag waarop we vandaag wellicht een antwoord krijgen. In de vorm van verkiezingsuitslagen uit Oostenrijk en Italië.
Toen vorige maand Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen won, gingen er schokgolven door de wereld heen. Had het populisme nu eindelijk vaste bodem onder de voeten gekregen? Die vraag konden we voor de Amerikanen met 'ja' beantwoorden. Maar hoe zit het met de Europeanen?
Nou, de kans is heel groot dat we daar vanavond meer over weten. In Oostenrijk gaan ze naar de stembus voor een nieuwe president. De Duitssprekende inwoners van het bergachtige land deden dat eerder dit jaar al, maar vanwege gerommel met briefstemmen werden die resultaten ongeldig verklaard en de verkiezingen twee keer uitgesteld. Vandaag is dan eindelijk de dag dat het er wél van zal moeten komen. Gaat het Norbert Hofer van de FPÖ worden, of de groene kandidaat Alexander van der Bellen? Opiniepeilingen laten de twee nek-aan-nek gaan. Maar als het Trump-sentiment ook in Europa toeslaat, moet het vanavond Hofer worden die ruim aan kop zal gaan. Als dat gebeurt, krijgt Oostenrijk een rechts-populistische president: een unicum in Europa.
Tegelijkertijd gaan ook de Italianen stemmen over een constitutioneel amendement. De oppositie heeft fel campagne gevoerd tegen de voorstellen van premier Renzi, die heeft gezegd op te stappen als de Italianen de Grondwet afwijzen. SP-politicus Harry van Bommel ziet het al helemaal zitten als de peilingen gelijkkrijgen en de Italianen de nieuwe Grondwet dus daadwerkelijk wegstemmen:
https://twitter.com/harryvandesp/status/805303913377308672
Een historische dag, dat wordt het zeker. Vandaag gaan we ontdekken of de populistische sentimenten die Donald Trump naar het Witte Huis brachten ook in Europa sterk genoeg zijn om verkiezingen te winnen: we hebben twee casussen, dus nu maar eens zien of kamp-Hofer in Oostenrijk en het nee-kamp in Italië gaan winnen!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten