Olympisch rapport bewijst grootschalig en georganiseerd dopinggebruik bij Russische atleten in Sotsji

jankpoetinjank
Foto: Zelfs Poetin kan het niet langer ontkennen: Russische atleten gebruikten doping bij de Olympische Spelen van 2014. Maar eh, hij wist echt van niks.

Het hoge woord is eruit: ja, Russische topatleten gebruikten massaal en systematisch doping bij de Olympische Spelen in 2014 van Sotsji. Poetin heeft steeds bij hoog en laag ontkend, maar de waarheid is eindelijk boven tafel.  

Tijdens de Winterspelen rezen twijfels over de werkelijke capaciteiten van de Russische atleten. Wereldantidopingbureau WADA vermoedde fraude bij dopingcontroles en stelde Richard McLaren aan als hoof onderzoek. Zijn rapport schetst hoe de staat systematisch gebruik van doping organiseerde en stimuleerde en hoe controleurs om de tuin werden geleid.

De Russische dopingautoriteit Rusada gaf gisteren toe aan de Amerikaanse New York Times dat Rusland inderdaad fout zat in Sotsji. Directeur Anna Antseliovitsj zei ‘geschokt’ te zijn door de grootschaligheid en de uitgekiende organisatie waarmee Rusland de dopingcontroleurs misleidde.

Poetin en zijn regering wisten echt van niks, houdt Antseliovitsj vol. Al zou ze beter weten, dan zou ze dat natuurlijk nooit toegeven. Poetin zelf heeft vanaf het begin ontkend dat zijn atleten de boel belazerden. Toen de eerste twijfels over hun integriteit rezen en ontkennen zelfs voor Poetin volstrekt ongeloofwaardig werd, probeerde hij het schandaal af te zwakken. Het viel best mee, zo’n ophef was nu ook weer overdreven en als de overheid dit had geweten, hadden ze dit vanzelfsprekend nooit toegestaan. Om te bewijzen dat Rusland juist heel erg tegen bedrog in de sport is, kondigde hij eerder deze maand een geweldig nieuw antidopingsysteem aan. 

 Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Reageer

Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!