Terwijl Nederlanders geen huis kunnen huren krijgen meer vluchtelingen dan ooit een huis cadeau van de staat

Geen categoriedec 06 2016, 14:00
'Eigen volk eerst' werd (en wordt) vaak gezien als een racistische zo niet extreem-nationalistische leus. Blijkbaar is 'ander volk eerst' wél een prima motto voor de overheid.
Trouw meldt namelijk dat in november zo'n 5.000 asielzoekers met een verblijfsvergunning een woning toegewezen kregen in een Nederlandse gemeente. Je hebt het dus over 5.000 mensen in één maand, terwijl gewone Nederlanders als jij en ik vaak letterlijk jarenlang op een huurwoning moeten wachten. Alleen als je 1.000 - 1.500 euro per maand te besteden hebt kun je iets huren in de private sector. Als je bent toegewezen op sociale huurwoningen kun je letterlijk een halfdecennium in de wachtrij staan.
Dat is al erg genoeg, maar het wordt nog erger. Volgens Vadertje Staat vangen de gemeenten namelijk nog steeds niet genoeg mensen op:

Maar gemeenten voldoen nog lang niet aan het totaal aantal statushouders dat ze dit jaar zouden moeten opnemen. De onverwacht grote groep asielzoekers die vorig jaar naar Nederland kwam, stelt gemeenten dit jaar voor een extra opgave. Zij moeten statushouders naar rato van hun inwonertal opnemen. Maar gemeenten hebben niet genoeg sociale huurwoningen, ze kampen vaak met woningnood en wachtlijsten.

Zoals iedere Nederlander die eens geprobeerd heeft een huis te huren weet kun je dat "vaak" beter vervangen met "altijd." Het is in dat opzicht namelijk echt één grote bende in ons land. In een normaal land kun je volgende maand verkassen als je het vandaag gehad hebt, maar niet in ons landje. Nee, daar moet je eerst drie jaar ingeschreven zijn (of langer) én regelmatig op huizen reageren (terwijl je weet dat je er toch niet voor in aanmerking komt omdat je veel te kort staat ingeschreven). Pas dan word je iets van serieus genomen -- en zelfs dan resulteert het nog lang niet altijd in het krijgen van een nieuwe woning.
Maar asielzoekers? Ach ja, die krijgen natuurlijk voorrang. Die wonen weliswaar in een AZC, maar daar verblijven is hartstikke zielig. Ja, dan kunnen ze veel beter een huis toegewezen krijgen van de staat; de Nederlander die dat huis graag was ingetrokken kan best nog even wachten. Die wacht immers toch al een jaar of vier.
Ik ben er echt niet op tegen dat we échte vluchtelingen opvangen in Nederland. Maar de hoge aantallen waar het de afgelopen jaar om gaat plus de voorrang die zij krijgen bij het toewijzingen van woningen maakt de huidige situatie onhoudbaar én onacceptabel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten