Tjakka! 'Vluchteling' die vakantie viert in 'onveilig' vaderland mag daar nu ook lekker blijven

Geen categoriedec 09 2016, 13:00
Een jankverhaal ophangen dat het in je land van herkomst zo onveilig is, maar daar wel naartoe op vakantie gaan? Dan mag je je verblijfsvergunning vrolijk inleveren!
Het is zo'n overbekend verhaal, en er zijn vele varianten op te bedenken. De Syriër, Eritreeër, Irakees of Iraniër die hierheen komt met de boodschap: ik ben niet veilig meer in mijn eigen land Nederland, kunnen jullie mij hier alsjeblieft opvangen als asielzoeker? In dat soort gevallen volstaat het eigenlijk altijd om te zeggen dat je uit een oorlogsgebied komt, dingen gezegd hebt die je tot politieke aartsvijand van één of ander regime hebben gemaakt of homoseksueel bent. "Ja, dat is inderdaad wel sneu. Welkom in Nederland!" is dan vaak het antwoord.
Goed: soms is zo'n asielaanvraag best gerechtvaardigd, al zal ik altijd vraagtekens blijven zetten bij de beslissing om dan niet in een veilig buurland, maar een - toevallig rijk en vrijgevig - land duizenden kilometers verderop uit te kiezen. Daar hoef ik vandaag echter niet eens op te hameren, want veel van deze zogenaamde zielepoten leveren zelf al het bewijs dat ze hier niets te zoeken hebben.
Want wat blijkt nou? Veel van onze zogenaamde 'zielige vluchtelingen die geen andere keuze hebben dan hierheen te komen' gaan wél vrolijk elk jaar op vakantie naar die plek waar het volgens hun eigen verhalen "levensgevaarlijk" is. Goh, wat een toeval! Nou, als ze daar weer heen kunnen dan lijkt het mij ook meer dan logisch dat de grond voor hun verblijfsvergunning vervalt: ze hebben levend en wel daar vakantie kunnen vieren, dus dan zal het daar wel een stuk veiliger zijn geworden!
Helaas zijn deze oplichters aardig slim. Niet alleen slim genoeg om onze overheid voor de gek te houden - hoewel, zo slim hoef je daarvoor ook niet te zijn - maar ook om dit onopgemerkt te doen. Als je hier als Eritreeër namelijk asiel aanvraagt en vervolgens via Schiphol naar Eritrea vliegt, gaan er wel wat alarmbellen af bij onze minister. Wanneer je echter een uurtje richting Duitsland of België rijdt en daar het vliegtuig pakt is er niets aan de hand, en komt je vergunning nooit in gevaar. Top toch?
Dat lek gaat nu echter gedicht worden. Tenminste: gedeeltelijk. We zijn namelijk niet de enigen met dit probleem: ook de Belgen kampen met dit soort gelegenheids-vluchtelingen en zien hen maar al te graag vertrekken. Minister Dijkhoff tekent vandaag dan ook een overeenkomst met zijn Belgische collega om informatie uit te gaan wisselen over dit soort 'terugreizigers'. Omreizen via België of Nederland heeft dan geen zin meer, wat natuurlijk al heel mooi is. Maar ja, dan zit je nog steeds met genoeg andere landen: Duitsland, Frankrijk en Luxemburg zijn ook prima te doen als je echt uit het zicht van Dijkhoff wilt blijven. Eigenlijk heeft dit alleen maar zin als er op Europees niveau afspraken over gemaakt zouden worden: pas dan kunnen we dit soort nepvluchtelingen écht aanpakken. Maar helaas schept de realiteit weinig hoop op zo'n afspraak: de EU houdt zich immers liever bezig met akkoorden waar Europa niét beter van wordt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten