Virtuele wereld steeds belangrijker voor kinderen

Operating_a_Computer_Keyboard_MOD_45158105
Foto: Wikimedia Commons

Het leven van kinderen speelt zich in toenemende mate af op het grensvlak van de realiteit en de virtuele wereld. 

Het kan niemand ontgaan zijn, zeker mensen met kinderen niet: de virtuele wereld wordt voor kinderen steeds belangrijker. De opkomst van online games en van sociale netwerken heeft ervoor gezorgd dat het leven van een kind vandaag de dag zich niet alleen afspeelt op het schoolplein en thuis, maar ook voor een groot deel op het internet. Kinderen houden contact met hun vrienden en leren zelfs nieuwe mensen kennen via Facebook, Instagram en Snapchat.

Maar waar ligt de grens tussen de virtuele wereld en de realiteit? Dat wordt voor veel kinderen steeds minder duidelijk, en dat is niet erg verrassend: waar de meeste ouders vroeger als kind nog met blokken en lego speelden, zijn kinderen nu al vanaf jonge leeftijd met een smartphone of tablet in de weer. Omdat de sociale contacten van kinderen zich zich voornamelijk op het internet ontwikkelen vanaf jonge leeftijd, zien ze vaak niet het onderscheid tussen mensen die ze alleen op internet kennen, en vrienden met wie ze in de echte wereld omgaan.

Deze ontwikkeling biedt kansen, maar ook risico’s. Enerzijds gaan er via het internet hele nieuwe werelden open voor kinderen: ze kunnen overal ter wereld mensen leren kennen en contacten leggen met vrienden met dezelfde interesses. Aan de andere kant zijn er natuurlijk de welbekende verhalen over cyberpesten of ‘sexting’ – iets waar je je kinderen liever niet mee geconfronteerd ziet.

Er lijkt de laatste tijd dan ook een kentering plaats te vinden, waarin mensen (vooral ouders) zich toch wat meer lijken te richten op de klassieke niet-digitale opvoeding. Zo wordt het belang van buitenspelen vaker benadrukt, en verkopen speelgoedsites zoals Lobbes.nl weer meer traditioneel speelgoed zoals blokken en Lego. Of dat de opkomst van de virtuele wereld zal stoppen, is nog maar de vraag. Maar voor kinderen kan het absoluut geen kwaad om de scheidslijn tussen de virtuele en de échte wereld wat duidelijker te maken.

 Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Reageer

Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!