Agenten vragen om zwaarder geschut: politie overweegt aanschaf stroomstootwapens

Geen categoriejan 06 2017, 18:56
Relschoppers kunnen binnenkort een stroomstoot verwachten, als het aan de politie ligt.
Slecht nieuws voor criminelen, goed nieuws voor onze veiligheid: de politie gaat testen met stroomstootwapens. Afgelopen jaar werd juist besloten om in plaats van stroomstootwapens een uitschuifbare wapenstok in te voeren. Politievakbond ANVP noemde dat destijds een "ordinaire bezuinigingsmaatregel" – de politie zou simpelweg niet bereid zijn om de extra kosten van stroomstootwapens te betalen. Nu lijken agenten toch hun zin te krijgen, naar aanleiding van de vreselijke rellen met Oud en Nieuw waarbij agenten gewond raakten. Korpschef Erik Akerboom heeft aangekondigd dat de politie een nieuw experiment met tasers begint.
Volgens veel agenten ontbreekt het aan een geweldsmiddel tussen de wapenstok en het vuurwapen. In sommige gevallen is de wapenstok niet voldoende, maar gaat schieten toch net te ver. Een stroomstootwapen is dus een gulden middenweg waarmee rellen zoals die tijdens de jaarwisseling beter kunnen worden bestreden. Met een taser kan een verdachte in zeven seconden worden platgelegd waardoor een agent minder snel naar zijn pistool hoeft te grijpen.
De daadwerkelijke invoering van stroomstootwapens bij de politie kan nog wel even duren: het gaat vooralsnog om een pilot waarbij wordt gekeken in welke situaties de wapens het best van pas komen. Daarnaast wordt ook geëxperimenteerd met bodycams, camera's die vastleggen wat een agent doet. Op verschillende plekken worden die cameraatjes al gebruikt, maar het effect ervan moet nog blijken.
Als het experiment met stroomstootwapens een succes blijkt, kan het nog jaren duren voor agenten zo'n ding krijgen. Toch is dit een goede stap in de richting voor een veiliger Nederland waarin de politie de baas is op straat.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten