Bankrekening oerstomme ondernemer geplunderd na Marktplaatsfraude met bankpas

csm_bankpasbende_9b628a10ca
Foto: Tros Opgelicht! besteedt regelmatig aandacht aan bankpasfraude. Nog steeds trappen mensen daarin. Foto: Screenshot Tros Opgelicht!

Ondernemer Jan Mellée is tienduizend euro kwijt. Hij stuurde een foto van zijn bankpas naar een Marktplaatskoper die een muziekinstrument van hem wilde overnemen. Dat had hij niet moeten doen. 

Melée heeft in het Gelderse Silvolde een muziekhandel en doet zaken via Marktplaats. Toen de klant geld wilde overmaken, vroeg de oplichter om allerlei gegevens die hij helemaal niet nodig had. Melées stuurde alles waar de oplichter om vroeg. “Het was natuurlijk dom, maar in de haast heb ik me dat niet gerealiseerd’, zegt de zakenman zelf tegen het AD.

Dit is niet dom, dit is gewoon oerstom. De oplichter heeft a) een foto van de bankpas van Melée b) het pasnummer c) de beveiligingsgegevens die bij de kleurcode horen waarmee Melées transacties doet. Hij doet in naam van Melée’ allerlei aankopen en zet advertenties met zijn rekeningnummer erbij. Daardoor wordt Melée nu als fraudeur gezien.

Hoe vaak is er al niet gewaarschuwd voor oplichting via internet? Als je ondernemer bent, is je digitale veiligheid het allerbelangrijkste en moet je dit toch weten? Het is natuurlijk sneu, triest en boosmakend dat er misbruik wordt gemaakt van onze gegevens en dat we op internet totaal niet meer veilig zijn. Daar moeten we mee leren leven. Foto’s maken van je bankpas of identeitsbewijs moet je gewoon nooit doen, dat weet iedereen. Daar wordt je via commercials, overheidsinformatie, tv-programma’s om de haverklap voor gewaarschuwd.

Zolang wij niet opletten, grijpen daders hun kans. En dat is dan onze eigen schuld.

 

 

 

 Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Reageer

Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!