CDA gaat vol eurofiel, steunt Italiaanse EU-gelovige Tajani

Geen categorie•jan 18 2017, 10:00
Zoals wij gisteren al voorspelden is de Italiaanse politicus Antonio Tajani gekozen tot de nieuwe voorzitter van het Europees Parlement. Net als zij voorganger Martin Schulz is Tajani een eurofiel pur sang. En raad eens welke Nederlandse partij hem gepassioneerd steunde? Juist: het zogenaamd eurokritische CDA.
Het vervelende aan het CDA is dat de partij in de Tweede Kamer redelijk eurosceptisch is, maar dat de partij in Brussel juist keihard eurofiel is. Daardoor is het moeilijk om een pijl te trekken op de standpunten van de christendemocraten. In Den Haag kunnen ze Brussel ergens om bekritiseren, terwijl de fractie in het EP de Europese megalomanen helemaal steunt. Het is voor kiezers bijzonder lastig om uit te vogelen welke CDA nou het echte CDA is.
Case in point, hoewel de landelijke CDA met enige regelmaat kritiek uit op de megalomane aspiraties van het Brusselse eurokartel denkt de EP-fractie van de partij daar heel anders over. Toen de partij gisteren voor de keuze kwam te staan of het de Italiaanse eurofiel Antonio Tajani zou steunen of toch iets van eurosceptisch zou zijn was de keuze namelijk al snel duidelijk:
https://twitter.com/LucasHartong/status/821631330433777665
https://twitter.com/LucasHartong/status/821630664638341120
Het enige goede nieuws is dat de Europese sociaaldemocraten hard zijn afgegaan. Zij hadden ongetwijfeld gehoopt dat ze deze machtige positie in handen zouden houden. Dat blijkt nu dus niet zo te zijn. Zij moeten vanaf nu achter in de bus plaatsnemen. Dat zal een flinke tegenvaller voor ze zijn.
Helaas betekent dat dus niet dat Tajani's benoeming een zege is voor de eurosceptische beweging. Niets is zelfs minder waar. De man is een eurofiel pur sang die meer, niet minder Europa wil. Dat is sowieso al problematisch, maar het is nog erger dat het CDA deze man dus steunt, dit terwijl de partij in Nederland zelf een imago heeft opgebouwd van EU-scepticisme. Natuurlijk steunt het landelijke CDA de EU wel, maar dat doet de partij op een manier die echt kritisch te noemen valt. In Brussel zelf verandert die houding helemaal en is het ineens een groepje klappende zeehonden die elke machtsgreep van de eurofielen toejuichen.
Laten we dit vooral niet vergeten op 15 maart. Sybrand Buma en zijn CDA-fractie zijn heel redelijk, maar feit is dat ze niets doen aan het eurofiele gehalte van de fractie in het Europees Parlement. Dat valt ze zeker aan te rekenen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten