Doh! Zesurige werkdag blijkt veel te duur in Zweden

Geen categoriejan 04 2017, 9:00
Goh, wie had dat nou gedacht: het is veel te duur om mensen slechts zes uren per dag te laten werken.
Misschien dat onze Zweedse vrienden ons even hadden moeten vragen of een zesurige werkdag economisch gezien wel mogelijk was. We hadden ze dan namelijk heel snel kunnen uitleggen dat dit volstrekt niet mogelijk zou zijn omdat de kosten de pan zouden uitrijzen.
Maar ja, dat deden ze niet. En dus moeten ze de consequenties van deze gekkigheid nu maar voelen:

Een experiment voor een zesurige werkdag in Zweden is op een teleurstelling uitgelopen. Het experiment begon twee jaar geleden in Göteborg, maar de voordelen voor de werknemers blijken niet op te wegen tegen de extra kosten, blijkt uit voorlopige resultaten. Zo moesten er 17 extra personeelsleden worden aangenomen om de 68 verzorgers van één bejaardentehuis van de normale achturige werkdag naar een zesurige werkdag te laten gaan. Dat kostte 12 miljoen kronen (1,25 miljoen euro) extra.

Met andere woorden, instellingen die de zesurige werkdag invoeren kunnen zich alvast voorbereiden op een faillisement. Het is namelijk onbetaalbaar. Natuurlijk had iedereen de Zweden dat kunnen uitleggen, maar blijkbaar zijn ze te dom om simpele economische argumenten te begrijpen. Dat krijg je ervan als je het onderwijs uit handen geeft aan socialisten.
Hilarisch genoeg vindt het Algemeen Dagblad het allemaal hartstikke jammer. Volgens de linkse krant was het initiatief namelijk bedoeld om de Zweedse verzorgingsstaat, die op zijn grondvesten schudt omdat het allemaal niet meer betaald kan worden, "nóg beter te maken." Ja, dat zijn letterlijk de woorden die de linkse krant gebruikt:

Het Göteborg-experiment is slechts een van de vele proeven die het Scandinavische land doet om de zo geroemde Zweedse verzorgingsstaat nóg beter te maken. Het experiment werd door de hele wereld gevolgd, omdat Zweden als rolmodel wordt gezien als het gaat om arbeidsvoorwaarden.

Nou moet je je voorstellen wat er gebeurd was als radicale socialisten hun zin hadden gekregen en dit 'experiment' landelijk ingevoerd was. Dan waren talloze bedrijven en instellingen nu dus in de problemen gekomen, puur en alleen omdat socialisten het niet kunnen laten om te 'experimenteren' met de economie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten