Eurofiel Verhofstadt wil voorzitter worden van Europees Parlement – en Rutte steunt hem

Geen categoriejan 06 2017, 16:40
De extremistische Eurofiel Verhofstadt is totaal de weg kwijt: hij vindt de EU een "prachtig politiek project", net als België.
Het was al een tijdje bekend dat hij zich wilde kandideren, en vandaag maakte Verhofstadt het officieel: de voormalige premier van België wil voorzitter worden van het Europees Parlement. Verhofstadt is de huidige fractievoorzitter van ALDE, de liberale Europese fractie waar ook D66 en VVD lid van zijn. In die rol liet de Vlaming zich steevast van zijn meest eurofiele kant zien – zo gaf hij eurosceptische partijen de schuld van het geweld in Aleppo.
In de video waarin Verhofstadt zijn kandidatuur toelicht, toont hij nogmaals aan dat hij volledig de weg kwijt is. Het filmpje staat zó bol van de eurofiele retoriek, dat je bijna zou denken dat het om satire gaat. Zo prijst Verhofstadt de diversiteit van de Europese Unie, en trekt hij de vergelijking met zijn eigen land België:

"Net als België, is Europa een prachtig politiek project."

Een volledig bizarre uitspraak natuurlijk. De politiek van België is dusdanig versplinterd dat het land het wereldrecord voor de langste regeringsformatie ooit op zijn naam heeft staan. De Walen en Vlamingen kunnen politiek totaal niet met elkaar overweg, waardoor met name de Vlamingen het zat zijn om onderdeel uit te maken van het federale België. Onze zuiderburen zijn in feite het bewijs dat één federale staat voor twee verschillende volkeren onnodige problemen oplevert. Maar eurofiel Verhofstadt vindt België "prachtig" en ziet het als voorbeeld voor de EU. Het moet niet gekker worden.
Maar helaas kan het nog erger. Verhofstadt wordt namelijk gesteund door de VVD van Mark Rutte. Tijdens verkiezingen heeft de VVD altijd stoere praatjes over de EU en beweert de partij dat ze geen bevoegdheden van Nederland zullen overdragen aan Brussel. Maar zodra het er echt op aankomt, zwicht Rutte direct voor de Brusselse dictaten. Dat zagen we met de invoering van de Euro, dat zagen we met het Oekraïnereferendum, en dat zien we nu met Verhofstadt. Als de VVD werkelijk tegen machtsoverdracht van Nederland aan de EU is, waarom steunt de partij dan de meest extreme eurofiel van Europa in zijn strijd om voorzitter van het Europarlement te worden?
Laat één ding duidelijk zijn: de VVD is géén eurosceptische partij. Rutte heeft mooie praatjes, maar steunt doodleuk Verhofstadt als voorzitter van het Europees Parlement. Kiezers die tegen de uitbreidende invloed van Brussel zijn, zullen de VVD dus keihard links laten liggen bij de Tweede Kamerverkiezingen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten