Gênant: slap kabinet smeekt Marokko om criminele asielzoekers terug te nemen

Geen categoriejan 06 2017, 19:19
Minister Koenders van Buitenlandse Zaken en staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie gaan eind deze maand op reis naar Marokko om over de kwestie te spreken.
Dat de immigratie van tienduizenden asielzoekers geen goed nieuws is voor onze veiligheid, is bekend. De aanslag op een Kerstmarkt in Berlijn, die werd gepleegd door een asielzoeker uit Tunesië, is daar het bewijs van. Maar het gevaar komt niet alleen van terroristen, ook "gewone" criminelen weten hun weg naar Europa (en dus naar Nederland) te vinden. Met name asielzoekers uit Marokko en Algerije veroorzaken veel overlast. Deze landen zijn veilig, en Marokkanen of Algerijnen maken dan ook geen enkele kans op een verblijfstatus in Nederland. Toch mogen ze in ons land verblijven terwijl hun asielaanvraag wordt afgehandeld, met alle negatieve gevolgen van dien.
Het probleem met criminele asielzoekers wordt verergerd doordat Marokko in veel gevallen weigert om deze lieden terug te nemen. Logisch: dit soort figuren ben je natuurlijk liever kwijt dan rijk. Maar deze Marokkanen zijn toch echt de verantwoordelijkheid van hun eigen land Marokko, en niet van Nederland. Om de kwestie op te lossen, gaan minister Bert Koenders en staatssecretaris Klaas Dijkhoff eind deze maand op bezoek in Marokko om te smeken om de criminele asielzoekers terug te nemen.
Wat een ontzettend slappe hap weer van het kabinet. Als Marokko tegen internationale afspraken in weigert om eigen burgers terug te nemen, moet de Marokkaanse ambassadeur in Den Haag op het matje worden geroepen. Het is gewoonweg belachelijk dat Nederlandse bewindslieden naar Marokko moeten reizen om daar te smeken of het land alsjeblieft zijn eigen burgers wil terugnemen. Het is de wereld op zijn kop: Marokko zit hier fout, niet Nederland. Het slaat nergens op dat Nederland als een bedelaar moet smeken bij de Marokkaanse regering om een Marokkaans probleem op te lossen.
Het is precies deze mentaliteit waardoor andere landen Nederland keihard uitlachen. In Marokko is men echt niet onder de indruk van twee Nederlandse ministers die komen smeken. Het kabinet zou juist duidelijke taal moeten laten horen. Niet op een onvriendelijke of vijandige toon, maar wel op een manier die andere landen duidelijk maakt dat Nederland niet zomaar met zich laat spotten. Helaas begrijpt dit kabinet daar geen snars van.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten