Haarlemse burgemeester wil het integratiesysteem op zijn kop zetten: 'Laat immigranten verplicht 2 jaar inburgeren!'

Geen categoriejan 25 2017, 13:00
Burgemeester van Haarlem Jos Wienen heeft er genoeg van.
Burgemeester van Haarlem Jos Wienen vindt dat er meer werk gemaakt moet worden van de inburgering van immigranten (of 'nieuwkomers' zoals we ze tegenwoordig volgens de politiekcorrecte media, waaronder De Telegraaf, moeten noemen). Daarom wil hij dat er een en verplicht fulltime inburgeringsprogramma van twee jaar komt.
Hoewel de meeste Nederlanders vast niet van Wienen gehoord hebben is hij wel degelijk een man met invloed achter de schermen. Hij is namelijk voorzitter van de commissie Asiel en Integratie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Daarnaast is hij een prominente CDA'er -- en ja, de kans bestaat zeker dat het CDA na de komende verkiezingen mee gaat regeren. Sterker nog, het wordt lastig voor iedere mogelijke combinatie om zaken te doen zónder de christendemocraten.
Wienen legt uit dat hij met dit voorstel komt omdat dit in het belang is van Nederland én van immigranten zelf. "Dat betekent dat je echt investeert in die mensen, met de bedoeling dat ze daarna ook een baan krijgen," zegt hij. Dat is belangrijk omdat veel immigranten nu "in een uitkering blijven hangen." Het zal niemand verbazen dat dit de samenleving bakken met geld kost én dat dit ervoor zorgt dat immigranten nóg slechter integreren, waardoor hun binding met de Nederlandse maatschappij nagenoeg nihil is.
Het is een buitengewoon goed idee, alleen is er wel een voorbehoud. Wienen zegt namelijk dat dit een forse investering van de overheid vergt:

"Er moet eerst geïnvesteerd worden, daarna gaat het geld opleveren."

Maar wacht eens even: waarom zou Vadertje staat (lees: De belastingbetaler, de staat heeft zelf immers geen geld) dit moeten betalen? Studenten moeten geld lenen voor hun onderwijs; ze mogen een goede opleiding volgen, maar er wordt wel van hen verwacht dat ze die kosten uiteindelijk terugbetalen. Waarom kan datzelfde niet gelden voor immigranten? Laat ze de cursus zelf betalen -- dat kan door meteen geld van ze te vragen óf door ze een lening te geven die ze later terug moeten betalen, als de rekening uiteindelijk maar bij hen terecht komt.
Zij kiezen er immers zelf voor om naar Nederland te komen, ze zijn hier niet op uitnodiging. Als je een vriend uitnodigt voor een diner is het normaal dat jij de rekening betaalt. Maar dat ligt helemaal anders als jij lekker uit eten gaat en die vriend tegen je zegt dat hij mee wil. Zo werkt het ook met integratie en een inburgeringscursus. Een immigrant die vanuit zichzelf naar Nederland komt kan welkom zijn, maar hij zal zijn eigen rekening wel moeten betalen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten