Jonge oplichters gebruikten WhatsApp voor schokkende chantage met seksadvertenties

whatsapp_logo_2
Foto: Ingaan op seksadvertenties en vervolgens afgeperst worden via Whatsapp. Het overkwam tientallen Nederlanders.

Tientallen Nederlanders zijn afgeperst via Whatsapp nadat ze seksafspraakjes hadden gemaakt. Vorige maand pakte de politie in Delft en Den Haag zeven jongens op in de leeftijd tussen 16 en 22 jaar. Ze verdienden tienduizenden euro’s met deze oplichtingspraktijken. 

De gedupeerden gingen in op seksadvertenties die ze op internet vonden. Op het moment dat de slachtoffers de seksafspraakjes via Whatsapp dachten te regelen, spraken ze in werkelijkheid met de oplichters. Die dreigden vervolgens om familie en vrienden in te lichten als ze niet betaalden. De bedragen liepen op tot duizend euro en meer.

Informatie over de vrienden en familie van hun prooien haalden de criminelen van Facebook, Twitter en andere sociale media. Dat was gemakkelijk omdat de meeste accounts niet waren afgeschermd voor onbekende pottenkijkers.

Hoe genant het ook is wanneer jou zoiets overkomt, betaal niet en doe onmiddellijk aangifte, zegt de politie. Doordat een van de slachtoffers naar de politie ging, kon de zaak worden opgelost en werden de daders aangehouden.  de aangifte van een van de slachtoffers, kon de politie de zaak oplossen en de daders pakken. Voorkomen is beter dan chantabel zijn. Scherm je profielen op sociale media zoveel mogelijk af.

 Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Reageer

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!