Joram van Klaveren (VNL) roept Thierry Baudet (FVD) op: "Laten we samen vuist maken tegen het establishment!"

Geen categoriejan 31 2017, 17:00
Eerder vandaag publiceerde De Dagelijkse Standaard een interview met Forum voor Democratie-lijsttrekker Thierry Baudet, die beweerde dat VNL "terug wilde naar de tijd van Hans Wiegel." Baudet beweerde verder: "Ons partijprogramma verschilt op talloze punten van het hunne: zij willen de dienstplicht weer invoeren, ik lees niks over referenda of sanering Publieke Omroep, ze willen lid blijven van de EU." Joram van Klaveren - Kamerlid namens VNL en de nummer 2 op de kieslijst - is het daar niet mee eens en schrijft Baudet een weerwoord.
Naar aanleiding van het interview met de voorman van FvD, waarin deze enkele onjuistheden naar voren bracht over VNL, lijkt een correctie van deze onjuistheden gewenst. Hoewel het initiatief van FvD sympathiek is en er zeker raakvlakken bestaan, zijn er - zoals ook de heer Baudet stelde - inderdaad verschillen.
Deze verschillen betreffen echter niet de door hem aangehaalde punten. Zo werd er gesuggereerd dat VNL geen standpunten heeft over referenda en de publieke omroep. Ook stelde hij dat VNL lid wil blijven van de EU. Dit is geen juiste weergave van de feiten.
VNL spreekt zich in haar verkiezingsprogramma heel helder uit over referenda. Op p.9 lezen wij: "Wij zijn voorstander van een bindend referendum." Op p.8 staat onze visie op de publieke omroep: "Een kleine publieke omroep: één publieke tv- en radiozender. De verzuiling is voorbij, de omroepen kunnen verdwijnen."
Op zowel p.6 als p.9 pleiten wij verder klip en klaar voor de ontmanteling van de politieke unie: "We willen af van de ondemocratische EU: alleen economische samenwerking. We willen terug naar de kern (de EEG). VNL heeft daarnaast zelfs als enige partij een wetsvoorstel geschreven om een referendum te houden over het EU-lidmaatschap. Iets dat ook FvD graag ziet gebeuren.
De verschillen tussen de partijen bestaan veel meer in de economische en fiscale sfeer. Zo geeft VNL het pensioen vrij en terug waar FvD vasthoudt aan het systeem met verplichte fondsen. Daarnaast presenteert VNL, in tegenstelling tot FvD, een alternatief voor de euro (een Noord-Europese munt) en wil VNL een doorgerekende vlaktaks van één laag tarief waar FvD streeft naar twee tarieven, zonder uitgewerkt concept.
De verschillen, voor wie deze zoekt, zitten dus vooral in de haalbaarheid en toetsbaarheid van voorstellen. VNL laat al haar plannen doorrekenen door het CPB, iets waar FvD vanaf ziet. Wat de specifieke reden hiervoor is kan uiteraard alleen FvD vertellen. Dat het wellicht iets te maken heeft met de strekking van het onlangs verschenen artikel over het financieel beleid van de partij valt echter niet uit te sluiten.
Ik wil afronden met opnieuw een positieve oproep tot samenwerking.
Ondanks dat FvD de uitgestoken hand van VNL afwees, zijn wij nog steeds van mening dat we elkaar op rechts zouden moeten versterken in plaats van aanvallen. Het vaak door FvD genoemde 'partijkartel' heeft namelijk meer te vrezen van samenwerkende opponenten. Laten we daarom tezamen een vuist maken tegen het huidige establishment en vechten voor meer vrijheid, meer welvaart en meer soevereiniteit.
Joram van Klaveren
Tweede Kamerlid VNL
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten