Onbetrouwbare Mark Rutte probeert VVD als sociaal-conservatieve middenpartij neer te zetten

Geen categoriejan 21 2017, 12:00
Bij de VVD van Mark Rutte is alles strategie. Dat is niet eens zo heel gek. De premier heeft immers geen vaste principes en kan daardoor bij nieuwe verkiezingen doen wat hem electoraal het beste uitkomt.
Afgelopen week kwam de partijtop van de VVD bij elkaar om te beraadslagen over de laatste maanden van de verkiezingscampagne. Ze deden dat in het Franse Goult, waar Ben Verwaayen een vakantiehuis heeft. Blijkbaar komen de nepliberalen daar vaker samen. Je zou immers maar strategisch overleg moeten plegen in Nederland. Dat is deze dames en heren natuurlijk veel te gewoontjes.
Volgens het NRC Handelsblad waren campagneleider Tamara van Ark, fractieleider Halbe Zijlstra, partijvoorzitter Henry Keizer, Annemarie Jorritsma én Mark Rutte allemaal van de partij.
Bij het overleg werd besloten om voor eens en altijd een streep te zetten door mogelijke samenwerking met de PVV.

Zodoende besliste de voltallige VVD-top in de Goult-sessie dat de partij een extra dikke streep zou trekken.

En dus zei Mark Rutte ’s anderendaags in Buitenhof dat er „nul procent kans is” dat hij met de PVV gaat regeren. Niet nul komma één procent: nul procent.

De binnenlands politieke variant van grenzen dicht.

Dit was puur en alleen een strategische beslissing. De VVD wil zichzelf namelijk als middenpartij neerzetten -- dus de concurrentiestrijd aangaan met D66 en het CDA -- maar is beducht voor de ruimte op de rechterflank die daardoor ontstaat. Daarom besloot de partijtop om de PVV helemaal te isoleren. Het doel daarvan was om duidelijk te maken aan kiezers dat een stem op de PVV een verloren stem was. Als je dan nog iets van rechts beleid wilde hield je maar één optie over (qua grote partijen dan): de VVD.
Tegelijkertijd begreep de groep nepliberalen dat ze toch wel enkele rechtse posities moeten innemen, omdat ze anders te veel naar het midden verhuizen. Daarom besloten ze om zichzelf tegelijkertijd neer te zetten als sociaal-conservatief. Daarmee hopen ze Wilders dan wat wind uit de zeilen te nemen.
De grote vraag bij de verkiezingen is daarom: hoe naïef (lees: dom) is de rechtse Nederlandse kiezer? Trapt hij in dit hypocriete spelletje van Rutte en co. of prikt hij er doorheen en dwingt hij de VVD uiteindelijk om tóch zaken te doen met de PVV (én met VNL en mogelijk zelfs Forum voor Democratie)? Dat laatste kan alleen als de PVV de grootste wordt én als oud-VVD-kiezers de overstap maken naar andere (nieuwe rechtse) partijen waarmee ik natuurlijk op VNL en Forum doel. Doet de kiezer dat dan zal deze onverkwikkelijke strategie van de VVD uiteindelijk opblazen in Ruttes gezicht. Gebeurt dat niet dan is de kans groot dat de minst betrouwbare premier die we ooit gehad hebben het tóch weer redt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten