Ongelooflijk! Nederland, België, Duitsland, Frankrijk willen paspoortcontroles invoeren bij internationale OV-reizen

Geen categoriejan 04 2017, 13:00
Ik geloof het bijna niet, maar het lijkt erop dat Nederland, Duitsland, Frankrijk en België er zowaar iets aan willen doen dat terroristen na een aanslag snel en gemakkelijk met het openbaar vervoer naar andere landen kunnen reizen.
Zoals bekend is dat hoe de terrorist achter de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn wist te ontkomen. Hij vertrok naar Nederland, vervolgens naar Lyon, en kon uiteindelijk puur bij toeval neergeschoten worden in Italië. Hij had zijn hele reis afgelegd met behulp van het openbaar vervoer. Vier Europese landen -- Nederland, België, Frankrijk en Duitsland -- willen er nu voor zorgen dat dit niet nog een keer kan gebeuren:

De Nederlandse regering is met België, Duitsland en Frankrijk in gesprek om de controle van passagiers van internationale bussen, treinen en boten te verscherpen.

Als passagiers een ticket willen kopen voor een internationale reis moeten ze wat die landen betreft voortaan eerst hun id-kaart (of paspoort) tonen. Doen ze dat niet, dan mogen ze dus niet instappen. Simpel.
Op zich is dat natuurlijk een prima ontwikkeling. Op die manier had de vlucht van de slachter van Berlijn wellicht voorkomen kunnen worden. Daar komt bij dat het ons ook iets van de schijn van soevereiniteit geeft, wat natuurlijk altijd een prettige zaak is.
Toch is het niet eens bijna voldoende om dit soort zaken voortaan echt te voorkomen. Het is algemeen bekend dat jihadisten vaak over nep-idkaarten en -paspoorten beschikken. Je kunt ze er dan alleen uitpikken als die aliassen bekend zijn bij de inlichtingendiensten en die informatie vervolgens gedeeld wordt met het OV. Op de één of andere manier zie ik dat niet zo snel gebeuren. Zeker niet omdat de 'controleers 'op de internationale reizen ongetwijfeld geen getrainde douanebeambten zullen zijn maar gewone ticketverkopers of zelfs conducteurs.
Er moet dus nog heel veel gebeuren om ervoor te zorgen dat dit soort problemen echt de wereld uit geholpen worden. Toch is het een prima begin. Nu moeten de regeringen van de betrokken landen doorzetten en het idee daadwerkelijk in de praktijk brengen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten