Ons-kent-ons van elitair rechts Nederland neemt Forum voor Democratie over

Geen categoriejan 09 2017, 10:30
Na Haye van der Heyden voegt ook Pieter Lakeman zich bij Forum voor Democratie, de gloednieuwe partij van Thierry Baudet.
Uit de meest recente peiling van Maurice de Hond blijkt dat Forum voor Democratie dan eindelijk iets van momentum genereert. De partij staat nu namelijk op één virtuele zetel, wat er één meer is dan in alle eerdere peilingen. Voor zo'n club is dat natuurlijk een belangrijk moment: je wordt dan erkend als een 'echte' partij.
Eén van de redenen dat Forum het steeds beter doet is vrijwel zeker dat steeds meer leden van ons-kent-ons, elitair-rechts zich bij de partij aansluiten. Theo Hiddema, Haye van der Heyden, en nu ook Pieter Lakeman hebben onlangs namelijk bij de partij gevoegd.

De bekende econoom en publicist Pieter Lakeman sluit zich aan bij Forum voor Democratie.

Lakeman, econometrist, kreeg vooral bekendheid als oprichter en voorzitter van de stichting SOBI (Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie). In die hoedanigheid voerde hij veel jaarrekeningprocedures en tuchtklachtzaken.

Door zijn acties heeft hij enorm bijgedragen aan verbeteringen op dit terrein. Lakeman is ook publicist, onder meer over pensioenfondsen en schreef ettelijke boeken meestal over misstanden in het (financiele) bedrijfsleven.

Lakeman was min of meer verantwoordelijk voor de val van DSB. In 2009 verscheen hij namelijk op tv, waar hij riep dat spaarders hun geld moesten weghalen bij de bank zodat die failliet zou gaan. Hij zou dat uit naam hebben gedaan van enkele 'gedupeerden' die 'een te hoge hypotheek' hadden gekregen van de bank. Nou hadden ze dat zelf natuurlijk ook kunnen begrijpen, maar Lakeman vond dat het puur en alleen aan de bank en diens eigenaar Scheringa lag.
Veel spaarders gaven gehoor aan Lakemans oproep. Het gevolg: de DSB ging inderdaad failliet. Volgens medewerker Daan Dorenbos van Stibbe had Lakeman zich schuldig gemaakt aan niet één, niet twee, maar drie strafbare feiten. Er werd echter geen aangifte tegen hem gedaan. Wel werd er een website gelanceerd, lakemanleed.nl, met de bedoeling om Lakeman aansprakelijk te stellen voor de schade die andere gedupeerden leden door zijn doldrieste actie. Natuurlijk was DSB fout bezig, dat weten we nu allemaal, maar de manier waarop Lakeman dit aan de kaak stelde heeft mogelijk meer problemen veroorzaakt dan het oploste.
Deze man -- die door FvD neergezet wordt als een bijzonder bekende dit en een bijzonder bekende dat -- voegt zich nu dus bij de partij van Baudet. Thierry vindt dat ongetwijfeld geweldig, maar ik denk dat veel kiezers er wel degelijk bedenkingen bij hebben. En terecht.
Het meest opmerkelijke aan die nieuwe namen bij Baudet is natuurlijk dat het heelmaal geen nieuwe namen zijn. Forum voor Democratie is heel rap een soort van ons-kent-ons club van, voor en door elitair rechts Nederland aan het worden. Iedere zelfverklaarde intellectueel die zichzelf niet begrepen voelt door traditionele partijen is er blijkbaar welkom. De enige twee voorwaarden zijn dat je a) een intellectueel moet zijn en b) bekakter moet spreken dan prinses Beatrix, wat toch geen geringe prestatie is.
Blijkbaar zijn er dan toch nog genoeg mensen in Nederland die zich daarin herkennen om zo'n club -- noem het een studentenvereniging voor ouderen -- een virtuele zetel of twee te bezorgen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten