Trumphatende media analyseren zijn speech nog even kapot: 'hij citeerde de schurk uit Batman!'

Geen categoriejan 21 2017, 19:00
Ja, Trump is soms een beetje een rare vogel, maar deze vergelijking slaat toch echt alles.
Het is the day after de inhuldiging van Trump, en dat betekent maar één ding: het is tijd om elke milliseconde van gisteren nog eens tien keer terug te kijken en tot op elk miniscuul detail lekker te gaan bekritiseren. En die kritiek focust werkelijk op elk denkbaar vlak: hij zou een eikel zijn omdat hij Hillary niet noemde in zijn eerste speech, een eikel zijn omdat hij Hillary wel noemde in zijn tweede speech, verdeeldheid creëren omdat hij een band muziek liet spelen tijdens zijn eerste dansje als president en nu ook - jawel - zichzelf gelijkgesteld hebben aan de grote vijand van Batman. Precies: dat fictionele personage uit de net zo fictionele film rondom de superheld.
Wat hij misdaan zou hebben? Nou, dat legt deze tweet, groot uitgelicht door ons fijne AD, van de zoveelste zelfbenoemde gelijkheidsstrijdster haarfijn uit:
Oftewel: the Donald heeft het zowaar gewaagd om dezelfde woorden uit te spreken als megaschurk Bane deed in een film. Schandalig, hoe durft hij! Zeggen dat hij de macht gaat teruggeven aan het volk, dat is zó doordrenkt van slechte bedoelingen, het laat zo ernstig zien dat deze man echt niet deugt. En het allerbelangrijkste: dit is zó'n originele uitspraak dat hij dat natuurlijk alleen maar uit deze film had kunnen jatten. Plagiaat! Hoe verkrijgt iemand het over zijn hart om zoiets walgelijks te doen?
Interessant genoeg betekent dat echter wel dat figuren als Che Guevarra, Fidel Castro en Vladimir Lenin vanaf nu officieel in de toekomst konden kijken, want toen zij met precies dezelfde uitspraken kwamen bestond deze film nog lang niet. Gek genoeg worden deze mannen - die toch echt een stuk meer op hun kerfstok hebben dan Trump ooit zal hebben - meestal beschreven met termen als 'vrijheidsstrijders' door dezelfde mensen die nu zoveel kritiek op de nieuwe president hebben. Wat een toeval weer, wauw. Wie had dat verwacht van zulke vredelievende mensen?
Ja, dit heeft alle trekjes van een zogenoemde reductio ad Hitlerum, oftewel een uiterst kromme vergelijking die ertoe dient om iemand gelijk te stellen aan het ultieme kwaad, Adolf Hitler. Zegt iemand die je niet mag bijvoorbeeld dat hij van snelwegen houdt? "Hitler hield ook van snelwegen, je bent net zo erg als die man!" zou het lulkoekargument dan luiden. En dat is natuurlijk precies wat hier aan de hand is, zij het dat de vergelijking (voor de verandering) eens niet met Hitler is, maar met een andere, niet bestaande, schurk.
En eh: so what als Trump al bewust die uitspraak zou hebben gequote? Dan is het hooguit een flauwe grap geweest, die nou niet bepaald toevoegt aan Trump's evilness, al is het maar omdat die hele vent nooit bestaan heeft. Maar leg dat maar eens aan ons fijne AD uit.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten