Voortvarende Trump begint meteen met het ondermijnen van ObamaCare

Geen categoriejan 21 2017, 10:00
Donald Trump is gisteren meteen voortvarend begonnen aan zijn presidentschap. Dat deed hij onder meer door onmiddellijk enkele stappen te nemen tegen ObamaCare, het bijzonder slechte zorgplan van Obama waardoor Amerikanen hun verzekeringspremies in een paar jaar tijd enorm hebben zien stijgen.
Mensen met Amerikaanse vrienden weten wat het gevolg van ObamaCare is: die Amerikaanse vrienden betalen zich opeens blauw aan hun zorgverzekering. Nou was de zorg altijd al duur in Amerika, maar door dit plan zijn de kosten echt onbetaalbaar geworden voor veel mensen.
Obama verdedigt die toenemende kosten door te stellen dat hij maar liefst 20 miljoen onverzekerden een verzekering heeft 'gegeven.' Dat zouden de kosten wel waar zijn. Klinkt leuk, maar helaas klopt dat van geen kant. Zoals wel vaker met de regering-Obama moesten die cijfers dus met een flinke korrel zout genomen worden.
Daarom is het geen wonder dat Trump ObamaCare meteen op de helling zet:

President Donald Trump heeft zijn eerste stappen als leider van de Verenigde Staten gezet. Hij tekende twee presidentiële decreten kort nadat hij in Washington de parade ter ere van zijn beëdiging tot 45ste president van de VS had afgenomen.

Het ene decreet heeft als doel de regelgeving rond Obamacare gedeeltelijk op te heffen.

Nepnieuwswebsite RTL Nieuws stelt vervolgens dat Trump het hierdoor riskeert dat twintig miljoen mensen hun verzekering verliezen, maar dat klopt dus niet. Het zit veel ingewikkelder in elkaar, maar ja, probeer dat die papegaaien van de Democraten maar eens uit te leggen; of ze missen de intelligentie om het te gebruiken óf ze liegen er gewoon bewust in om. Welke van de twee het geval is laat ik aan u.
Voor Republikeinen heeft het terugdraaien van ObamaCare absolute prioriteit. Het is hoopgevend om te zien dat Trump daar dan ook meteen mee aan de slag gaat. Veel mensen twijfelden aan een aantal van zijn verkiezingsbeloftes, maar misschien dat hij deze toch inlost. Als dat zo is is dat natuurlijk bijzonder goed nieuws voor Amerikanen, ook al omdat Trump beloofd heeft dat mensen hun verzekeringen niet gaan verliezen, maar dat hij er wel voor zorgt dat er a) meer keuzevrijheid komt en dat b) de premies zullen dalen. Na de verschrikkelijke jaren van ObamaCare is dat natuurlijk bijzonder prettig voor onze Amerikaanse vrienden.
Daarnaast heeft Trump overigens ook een executive order getekend waardoor alle regelgeving van federale instanties tijdelijk bevroren wordt. Onder Obama verzonnen die instanties de ene nieuwe regel na de andere, waardoor het bijkans onmogelijk werd voor Amerikanen om te innoveren. Hopelijk wordt dat nu anders. En ja, dat is ook in het belang van Nederland omdat de Amerikaanse economie natuurlijk nog altijd de motor van de wereldeconomie is.
Ook wat betreft de ordehandhaving is er goed nieuws: er zijn gisteren maar liefst 200 linkse raddraaiers opgepakt die meededen met de rellen, en daarbij onder meer hele winkelpanden sloopten. Onder Obama werd dit soort tuig aangemoedigd om zich te misdragen. Het is nu al duidelijk dat dit onder Trump heel anders zal zijn.
Natuurlijk betekent dit niet dat we er blind vanuit kunnen gaan dat Trump alles in orde gaat maken en dat zijn presidentschap ge-wel-dig zal zijn. Er bestaan nog altijd vragen over zijn economische politiek, en dan met name over zijn ideeën om allerlei handelstarieven af te kondigen. Laten we hopen dat hij daar in de komende weken afstand van neemt; vrijhandel is immers goed voor iedereen, niet alleen voor Amerika zelf, maar ook voor Europa en, jawel, dus ook voor Nederland.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten