Zonde: VNL biedt FvD lijstverbinding aan voor 15 maart, maar Baudet zegt nee

Geen categoriejan 19 2017, 20:00
Rechts Nederland heeft vandaag een kleine tegenslag te verduren gekregen.
Het is geen ramp, maar het is wel jammer. Hoewel het Forum voor Democratie vorige maand nog een artikel op haar website publiceerde waarin één en ander werd verteld over de verschillen tussen FVD en VoorNederland - waarbij een lijstverbinding feitelijk al werd uitgesloten - besloot Jan Roos, in het belang van rechts Nederland, Thierry Baudet toch te verleiden tot zo'n verbinding voor de aanstaande verkiezingen. Daar had hij dan ook goede redenen voor, zoals hij aan De Dagelijkse Standaard toelichtte:

Ik wilde dat om, ten eerste, de zogenaamde versplintering op rechts tegen te gaan. Ten tweede kunnen we elkaar versterken. Als we allebei een zetel halen kan zo'n lijstverbinding zorgen voor een tweede zetel voor een van de partijen. Nu je dat niet hebt vervallen die rechtse stemmen straks.

Vooral met dat laatste heeft Roos een uitstekend punt. Voor wie niet geheel bekend is met de ins-and-outs van lijstverbindingen: het idee is dat reststemmen - die normaal gesproken naar de grootste partij gaan - in het geval van een lijstverbinding ook naar één van beide partijen kunnen gaan. Zouden de twee partijen dus elk recht hebben op anderhalve zetel, dan gaan die twee halve zetels zonder verbinding bijvoorbeeld naar de PVV. Is zo'n verbinding er wél, dan krijgt ofwel VNL of FVD ze, waardoor ze in totaal uiteindelijk meer zetels binnenslepen. Uiteindelijk is dat hele feest echter niet doorgegaan, meldt Roos:

Ik heb Thierry bij mij thuis uitgenodigd om te praten over een lijstverbinding. Hij was in eerste instantie enthousiast, maar belde later terug dat hij door het bestuur was teruggefloten. Baudet stond daar achter omdat hij het "op eigen kracht" wilde doen. Helaas, want zijn programma is voor 90% een kopie van dat van VoorNederland.

Of de partijprogramma's genoeg verschillen is aan de kiezer om te bepalen in maart, maar dat de twee partijen ideologisch in elkaar verlengde liggen en dus zeker wat aan elkaar kunnen toevoegen valt niet aan te twijfelen. Wat dat betreft is het dus jammer dat ze niet samen op het stembiljet zullen verschijnen, maar daar zal FVD ongetwijfeld haar goede redenen voor hebben.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten