Democratiehatende Rutte slaat oorlogstaal uit: 'ik vecht tot de laatste snik tegen een Nexit!'

Geen categoriefeb 10 2017, 8:00
Mark Rutte laat weer eens zien hoe ernstig hij de kiezer en de democratie in het algemeen minacht.
Hebt u nog een reden nodig om dit jaar uw stem op de VVD eens goed te heroverwegen? Hier is er weer eens eentje: de manier waarop Mark Rutte, als hij na 15 maart mag aanblijven als premier, zal omgaan met de wil van het Nederlandse volk.
Die is namelijk op zijn minst scandaleus te noemen. Donderdag presenteerde een groepje onderzoekers van de Rabobank een rapport dat een tikkeltje - zeg maar nogal sterk - gekleurd te noemen valt: het kan samengevat worden als "kies allemaal alsjeblieft niet voor een Nexit want dan gaan we allemaal dood!"
Maar goed, de mening - want meer dan een mening is het echt niet - van een stel onderzoekers is één ding, daar conclusies aan verbinden is iets heel anders. Naar aanleiding van dit rapport werd in de Tweede Kamer weer eens gesproken over de mogelijkheid van een Nexit, waarbij ook de man die zich vooralsnog onze minister-president mag noemen, Mark Rutte dus, het woord nam. En die woorden die hij sprak waren niet voor de poes: "Tot mijn laatste snik zal ik vechten tegen die krachten die Nederland uit Europa willen halen!", heeft hij letterlijk gezegd.
Zo'n anti-Nexit-uitspraak zal voor niemand die de VVD - en de Nederlandse politiek over het algemeen - een beetje kent als een verrassing komen. Dat Rutte cum suis tegen een potentieel vertrek uit de Europese Unie zijn is geen geheim, en naar mijn mening ook nog steeds de juiste weg: het stevig hervormen van de huidige Unie tot een samenwerkingsverband met duidelijk afgebakende verantwoordelijkheden is een veel wijzer streven.
Het doet er nu echter niet toe of je voor of tegen een Nexit bent: waar het hier om gaat is hoe Rutte zich erbij opstelt. En die maakt één ding meer dan duidelijk: onder zijn bewind zal dat vertrek er nooit komen, al stemt 100% van Nederland (min Mark Rutte) in een referendum daarvoor.
Daarmee lijkt een herhaling van de schandalige gang van zaken rondom het associatieverdrag met Oekraïne op handen te zijn. Niets, maar dan ook niets wijst erop dat Rutte een Nederlands 'leave!' zo zou oppakken als zijn Britse collega May, die persoonlijk ook weinig van een Brexit moest hebben maar wél beloofde de wil van haar volk op te volgen. En dat is ook precies wat Nederlandse politici eens een keer zouden moeten beloven. Vecht vooral in de Tweede Kamer tegen die Nexit, Mark. Debatteer er lekker over met Geert Wilders, debatteer er lekker over met Jan Roos die daar hopelijk zal zitten na 15 maart. Ga als het zo ver komt echter niet in tegen de wil van het volk dat je volgende maand misschien wel weer zal verkiezen, want een ernstigere minachting van onze democratie kun je je niet voorstellen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten