Doemdenker Rutte: 'Irakese militairen gaan overstappen naar ISIS door reisverbod Trump!'

Geen categoriefeb 02 2017, 16:00
In zijn pogingen om zich geheel te distantiëren van Trump en diens Nederlandse bondgenoot Wilders komt onze premier nog even met zijn meest krankzinnige uitspraken van zijn termijn aanzetten.
Een kat in het nauw maakt rare sprongen, is hier zonder twijfel het meest toepasselijke spreekwoord. Jarenlang leek het erop dat de wereld naar de wens van Mark Rutte en zijn politieke elite verliep, totdat het volk in meerdere landen duidelijk liet weten het een tikkeltje beu te zijn met hen. Ik noem de Brexit, het Oekraïnereferendum en natuurlijk de verkiezing van Donald Trump. Dat was allemaal bedoeld als een regelrechte wake-up call voor de hoge heren in Den Haag en elders, maar vooralsnog lijkt die boodschap nou niet bepaald aan te komen.
Het grootste 'gevaar' ziet onze premier echter in eigen land: in de peilingen ziet het er allemaal niet rooskleurig uit voor de gevestigde partijen: zijn VVD moet het doen met een tweede plek, en van coalitiepartner PvdA is het nog de vraag of die na 15 maart nog wel bestaansrecht hebben. En dan is er natuurlijk de 'grote boze wolf' van de Nederlandse politiek: de PVV. De partij van Geert Wilders staat al maandenlang onverslagen op de eerste plek in de peilingen, en het lijkt er niet op dat daar snel verandering in gaat komen.
Het moge dus duidelijk zijn: Mark knijpt hem, en terecht ook. Na jaren van gebroken beloftes hebben veel kiezers het gehad met zijn beleid, en lijkt het tijd voor verandering. Die verandering zou overigens goed kunnen uitpakken: in beginsel - dat betekent, wat er in het partijprogramma staat - is de VVD namelijk een prima partij met overwegend mooie standpunten, in ieder geval vergeleken met de alternatieven. Wanneer daar in de praktijk nou ook eens iets mee gedaan zou worden, zou rechts Nederland een prima keuze hebben op 15 maart. Helaas lijkt Rutte een andere weg te kiezen die niet alleen voor hem, maar voor ons allemaal destructief kan uitpakken. Hij kiest er namelijk liever voor om nog even de terechte angsten van Nederlanders te schofferen door zich keer op keer te distantiëren van Wilders en Trump, wat ze dan ook zeggen. Toegegeven: beide heren kunnen zeer onorthodox overkomen, maar wat ze zeggen is meestal gebaseerd op de waarheid. Een waarheid die hard en politiek incorrect is, maar wel waar.
Helaas speelt de VVD-voorman liever in op de tijdelijke anti-Trump-hype dan op die eeuwige angsten. In navolging van andere Europese leiders - ik noem Tusk, die Trump een groter gevaar voor Europa vindt dan moslimextremisme - heeft Rutte zich ook laten verleiden tot onvriendelijke uitspraken over het beleid van de democratisch verkozen leider van de Verenigde Staten. En dan krijg je dus dit soort klinkklare onzin:
https://twitter.com/MarnodeBoer/status/827139191238774785
Wacht even: die militairen - die als geen ander weten wat voor chaos het nu in Irak is - zouden door dit verbod, in het leven geroepen door die chaos, zich bij een terroristengroepering gaan aansluiten die er alles aan doet om Irak te veranderen in een openluchtslavenmarkt? Om het maar gewoon kort te zeggen: voor zo'n bewering is gewoon geen enkel bewijs, en ik ben dan ook héél erg benieuwd of de premier iets anders dan electorale beweegredenen hiervoor heeft.
En misschien nog wel belangrijker, zoals Marno de Boer zelf al aangaf: als Rutte zelf al geen vertrouwen heeft in de loyaliteit van Irakese soldaten aan hun eigen land, dan is dat toch juist een reden om die mensen geen militaire training meer te geven? Sterker nog: het is een geweldig argument om ze absoluut géén toestemming te geven tot het afreizen naar het Westen. Wat is daarop uw antwoord, meneer de minister-president?
Maar goed, het is verkiezingstijd, en dat betekent dat politici opeens dingen gaan zeggen die ze slechts eens in de vier jaar zeggen. Ik zou het in ieder geval zo bekijken: als hij nu al zulke dingen verkondigt, dan wil ik niet weten wat hij uiteindelijk écht zou doen als hij nog een termijn krijgt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten