Italië mogelijk ook uit de euro! De EU staat op het punt van instorten

Geen categoriefeb 05 2017, 21:00
Komt Italeave eraan? Als je de laatste peilingen gelooft wél.
De toekomst begint er steeds mooier uit te zien als je, net als ik, voorstander bent van het uiteenvallen van de Europese Unie (en zeker van de euro). Theresa May is van plan om Groot-Brittannië zo spoedig mogelijk uit de EU te loodsen en heeft de goedkeuring van het parlement al. Dat is natuurlijk al geweldig, maar het wordt nog mooier. Het ziet er namelijk naar uit dat eurosceptische partijen ook gaan toeslaan in Italië:

An analysis of the political setup in Italy shows eurosceptics are on the verge of taking control of the country.

The only missing ingredient is an early election. And early elections are now the odds-on favorite.

De verkiezingen zouden normaal gesproken gehouden worden in 2018, maar Matteo Renzi -- die vorig jaar opstapte nadat hij het referendum verloor over het aanpassen van de Italiaanse grondwet -- wil dat ze vervroegd gehouden worden. Hij is er namelijk van overtuigd dat hij vervangen zal worden als leider van de Democratische Partij (PD) als dat niet gebeurt. De leider van de bekende populistische Vijf Sterren Beweging (M5S), van Beppe Grillo, wil óók dat kiezers zo snel mogelijk stemmen, namelijk in of rond juni. De reden? Grillo is ervan overtuigd dat hij de verkiezingen dan zal winnen. En ja, de peilingen geven aan dat dit inderdaad een reële mogelijkheid is:
Screen Shot 2017-02-05 at 17.13.57
Zoals de Engelstalige website Zero Hedge uitlegt hebben de peilers er een handje van om de Democratische Partij van Renzi te overschatten, en die van Beppo juist te onderschatten. Gezien de geringe onderlinge verschillen is dat bijzonder belangrijk. Maar dat is niet alles: het lijkt er namelijk ook op dat de eurofiele PD binnenkort uit elkaar kan vallen. Renzi wordt omringd door mensen die van hem afwillen omdat ze ervan uitgaan dat hij de verkiezingen gaat verliezen. Deze mensen dreigen zelfs met een afsplitsing. Er wordt nu al vanuit gegaan dat ze dat zeker doorzetten als hij inderdaad samen met Grillo afspreekt om de verkiezingen vervroegd plaats te laten vinden.
Kortom, we moeten écht ernstig rekening houden met een toekomstige anti-euro-regering in Italië.
Zoals je zou verwachten vindt Thierry Baudet van het eurosceptische Forum voor Democratie dat een bijzonder positieve ontwikkeling:
https://twitter.com/thierrybaudet/status/828237573915021312
Het Europese kaartenhuis staat echt op instorten. Hopelijk zet het zich door zodat we over een paar jaar onze soevereiniteit terug hebben en we geen rekening meer hoeven te houden met de onzinnige ideeën van megalomanen als EU-aanjanger Guy Verhofstadt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten