Knettergek: Real Madrid verwijdert kruis uit logo om 'tolerant te zijn richting islamitische fans'

Geen categoriefeb 02 2017, 21:00
Fans van Real Madrid moeten voortaan niet raar opkijken als ze opeens het logo van hun club opeens zonder kruisje langs zien komen.
Wist jij dat er een kruisje in het logo van de Madrileense voetbalclub Real Madrid zit? Ik in ieder geval niet, en dat komt waarschijnlijk niet alleen doordat ik niet bepaald een voetbalfan ben. Het is namelijk zó'n klein detail dat je er al snel overheen kijkt, en al helemaal niet beseft dat dit ooit, in ver vervlogen tijden, een christelijk symbool kon zijn.
Maar hé, dat zijn wij. Want hoe klein en hoe onbenullig iets ook mag zijn, er is altijd wel iemand die er aanstoot aan neemt. In dit geval maakt Real zelfs zo'n knieval dat ze er bij voorbaat al rekening mee gaan houden door het kruis uit het logo te gaan halen.
Jawel, je leest het goed: een voetbalclub gaat haar logo aanpassen omdat een paar intolerante gekken er aanstoot aan zouden kunnen nemen. Dat was echter de deal die de club moest sluiten met de producent van haar kleding in onder andere Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten. Je weet wel: die landen die zich maar al te graag in tv-spotjes tonen als open en tolerant - oftewel, kom hier je geld uitgeven! - maar eigenlijk nog even fundamentalistisch zijn als de andere landen op hetzelfde schiereiland. De kledingproducent wilde namelijk best in zee gaan met de voetbalgigant, maar alleen als het logo iets aangepast zou worden: het piepkleine kruisje moest van de kroon gerukt worden, om 'geschikt' te zijn voor de markt in die regio.
Niet dat dit de eerste keer is dat Real zoiets doet: in 2014 haalden ze een soortgelijk iets uit toen ze een mooie sponsordeal hadden met de nationale bank van Abu Dhabi: die wilde de Spaanse club best een financiëel steuntje in de rug geven, maar alleen onder de voorwaarde dat dat kruisje dan niet op de rug of borst van spelers zou verschijnen. Dat blijkt dus echter niets vergeleken met de huidige afspraak, waarbij in een gehele regio de kleding van de club nog eens extra geïmslamiseerd zal worden.
En dat allemaal voor wat extra centjes. Nou gaat het bij een voetbalclub terecht vooral om geld - en af en toe wat mooi voetbal - maar een beetje principes mag je als zo ongeveer de machtigste club ter wereld wel hebben. Maar nee: die zijn kennelijk ondergeschikt geraakt aan het geruststellen van moslimouders wiens kinderen absoluut niet gezien mogen worden met zulke barbaarse symbolen op hun kleding.
Dat betekent dus dat er vanaf nu twee soorten merchandise van Real op de markt zijn: versies mét, en versies zonder het kruis in het clublogo. Het lijkt echter een kwestie van tijd voordat Real ervoor kiest om voor het gemak nog maar één logo wereldwijd te voeren. Welk logo dat zou worden hoef ik hier denk ik niet meer uit te leggen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten