Nachtmerriekabinet Rutte II maakt zzp'ers massaal kapot: 122.000 zzp'ers hebben minder werk door draconische DBA-wet

Geen categoriefeb 13 2017, 11:00
In het afgelopen jaar hebben maar liefst 122.000 zzp'ers ernstig financieel geleden door invoering van de belachelijke DBA-wet.
De Kamer van Koophandel (KvK) heeft onderzoek gedaan naar de draconische DBA-wet die erop gericht is om zzp'ers uit te roeien. Ja, dat zijn harde woorden, maar dat maakt ze niet minder waar. Kijk maar naar het desastreuse effect dat deze wet op meer dan 122.000 zzp'ers gehad heeft:

Circa 122.000 zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) voelde afgelopen jaar de negatieve gevolgen van de nieuwe wet die in het leven is geroepen om schijnconstructies tegen te gaan.

Dit betekent dat één op de vijf zzp'ers één of meerdere opdrachten misliep door de DBA. Hoe dit komt? De DBA zet een soort systeem op waardoor er een ware hetze ontstaat tegen zzp'ers en bedrijven die van hen gebruik maken. Je hoeft maar een beetje met elkaar samen te werken of je wordt beschuldigd van 'verkapt dienstverband,' wat je enorme problemen kan opleveren. Als gevolg daarvan zijn werkgevers bang om zzp'ers opdrachten te geven, aldus de KvK. Daar komt bij dat ze zich gedwongen voelen om een "bemiddelaar" in te huren, waardoor de kosten natuurlijk weer toenemen en het dus nóg minder aantrekkelijk wordt om een zelfstandige een opdracht te geven. De functie van die bemiddelaar is niet om goede zzp'ers te vinden, maar om de risico's met betrekking tot de tirannieke overheid te beperken.

De zogenoemde wet DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelaties) moest zzp’ers en opdrachtgevers vooraf zekerheid bieden dat hun werkrelatie achteraf niet als een verkapt dienstverband wordt beschouwd. Maar in plaats daarvan zijn de ondernemers volgens criticasters in grote onzekerheid beland.

Omdat het zo'n enorme puinhoop is heeft staatssecretaris Eric Wiebes laten weten dat invoering van de wet uitgesteld wordt tot 2018. Waarom dat jaar? Er zijn dan immers geen Tweede Kamerverkiezingen. Met andere woorden, ze willen de desastreuze gevolgen van deze belachelijke wet -- die vooral in elkaar gezet is omdat de vakbonden dat willen; die hebben immers een enorme hekel aan zzp'ers omdat die geen vakbondslid zijn wat betekent dat de FNV minder machtig wordt -- gewoon over de verkiezingen heen tillen.
Helaas voor Wiebes, Mark Rutte (premier, VVD) en Lodewijk Asscher (vicepremier, PvdA) is de Kamer van Koophandel niet van plan om dat rustig af te wachten en doet het gewoon zélf onderzoek. En daaruit blijkt dat de wet DBA nú al voor enorme problemen zorgt, en dat terwijl de wet nog niet eens (helemaal) in werking is getreden.
Het moge duidelijk zijn: er is voor zzp'ers geen enkele goede reden om op 15 maart op de VVD te stemmen. Die partij heeft hen de rug toegekeerd en is nu van plan om ze volgend jaar helemaal te elimineren. Het goede nieuws? Gelukkig zijn er andere partijen die het wél voor zzp'ers opnemen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten