Peilingen: PVV gaat keihard onderuit in nieuwste peiling: verliest maar liefst vijf zetels

GeertWilders_1
Foto: Geert Wilders. Bron foto: screenshot CBN News / YouTube

De nieuwste peiling van EenVandaag is geen boodschap van goed nieuws voor Geert Wilders en de PVV: zijn partij verliest een hele handvol zetels en is nog maar nauwelijks de grootste partij van Nederland.

Gaat hij het dan toch flikken, die Mark Rutte? Wordt zijn VVD dan ondanks alles tóch de grootste partij van Nederland? Het zou zomaar eens kunnen, aldus de nieuwste peiling van EenVandaag: De PVV stond daar vorige week op 31 zetels, maar gaat vrij hard onderuit en houdt nog maar 26 zetels over. De VVD verliest ook, maar dat is slechts 1 zetels: de liberalen gaan van 24 naar 23. Dat betekent dat in deze peiling het gat tussen de twee grootste partijen slinkt van 7 zetels naar slechts 3.

Het verlies van de twee grootste partijen komt terecht bij twee kleintjes: 50PLUS klimt in de peilingen van 8 naar 10, en de PvdD weet te verdubbelen. De dierenliefhebbers hadden 3 zetels, maar nu ineens 6. Wow, dat is nogal een significante stijging dus.

De gehele peiling is als volgt:

De volledige zetelverdeling is nu als volgt, in vergelijking met de zetelpeiling van 30 januari: VVD 23 (-1), PvdA 12 (-), PVV 26 (-5), CDA 18 (+1), SP 13 (-2), GL 15 (+1), D66 16 (-), CU 6 (-), SGP 4 (+1), PvdD 6 (+3), 50PLUS 10 (+2), VNL 0 (-), Piratenpartij 0 (-), DENK 1 (-).

De daling van de PVV komt niet geheel onverwacht: ook bij de wekelijkse peiling van Maurice de Hond kruipen de VVD en de PVV dichter naar elkaar toe.

De verklaring voor dat verlies is denk ik deze: de verkiezingscampagne is begonnen, dus het wordt tijd er flink tegenaan te gaan. Aan omstreden uitspraken heeft de PVV geen gebrek, maar een campagne is ook het ouderwetse flyeren op straat, mensen overtuigen via deelname aan allerlei verkiezingsdebatten en zorgen dat je op zoveel mogelijk plaatsen aanwezig bent. De meeste andere partijen doen dat wel, maar de PVV lijkt zo nu en dan een beetje op een fort dat alle ophaalbruggen nog steeds niet naar beneden gelaten heeft. Perfect om de gelederen gesloten te houden, maar in verkiezingstijd moet je meer dan doen dan alleen de zonnekoning van de peilingen zijn. Geert Wilders is gewoon onvoldoende zichtbaar en verschanst zich achter zijn Twitter-account. Daar betaalt hij nu de prijs voor.

Deze peiling lijkt dus een wake up call aan Geert Wilders. We gaan nu zien of de PVV-leider die hint begrepen heeft.

 Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Reageer

60 reacties

 1.   

  Ja natuurlijk! het komt bij de NPO vandaan. Ik reageer samen met mijn gezin op vier accounts en we vullen de laatste tijd als de vraag gesteld wordt “op welke partij, zou u nu stemmen?” Steevast SGP of SP in. Waarom? Omdat ik het niet vertrouw wat er met onze antwoorden gedaan wordt. En in mijn familie zijn er ook een aantal, die er zo over denken.

  1.   

   @Top
   Dus omdat je niet vertrouwt wat er met je antwoord wordt gedaan, kruis je een andere partij aan dan die waarop je in werkelijkheid gaat stemmen? Maakt dit volgens jou de peiling betrouwbaarder of onbetrouwbaarder?

   1.   

    Zou u mij een plezier willen doen? En niet op mij meer reageren? Ik vind het al erg vervelend, als ik uw nickname zie, laat staan dat u tegen mij uw domme geestelijke onkunde ten toon wil spreiden. Afgesproken?

    1.   

     Mijn idee zo doet hij bij mij ook en al die anderen een grote trol is het niet meer, war niets zinnigs uitkomt.

    2.   

     @Top
     Je bent dus met al jouw superieure intelligentie niet in staat om uit te leggen waarom je bij een peiling een andere partij invult dan waarop je gaat stemmen?
     Nee Top, je zal met iets beters moeten komen.

  2.   

   Hierzo idem @Top. Kijk nu eens naar alle reacties op alle politieke berichten op welke blog,krant,Twitter,Facebook of wat dan ook. Meesten zijn anti huidige regerings reacties. Je maakt mij ook niet wijs dat dat zich niet vertaald naar de peilingen toe. Of dat de poesjespartij ineens 3 zetels erbij krijgt omdat men het niet eens is met de VVD/PvdA.!
   Tuuuuurlijk.

   1.   

    @Haz
    Je zou natuurlijk ook kunnen concluderen dat ontevreden mensen zich meer en harder uiten op sociale media.
    Wat iedere peiler wil, is dat blijkt dat hij de nauwkeurigste voorspellingen heeft gedaan. Al die complottheorieën over peilingbureaus zijn daarom nogal vergezocht, temeer daar ze alleen opduiken op momenten dat populistische partijen volgens die peilingen virtuele zeteltjes verliezen.

   2.   

    Droom maar lekker, Haz. Op 15 maart word je wel wakker.

  3.   

   Geert Wilders is van mening dat de NPO-peiling klopt als een bus, want hij (re)tweet de peilingen gretig. Als ze voordelig voor de PVV uitpakken, dat wel dan.

   1.   

    en op welke partij stem jij dan? of moet die partij nog uitgevonden worden want ze doen het allemaal, ennuh Gustaafff ik weet dat je het niet kan vinden met de PVV maar moet je nou altijd zo gigantisch Calimero gedrag gaan uiten (Hun zijn groot en ik ben klein en dat is niet eerlijk *pruillip*)

 2.   

  Het verlies is inderdaad makkelijk te verklaren. Veel van de PVV-stemmers waren gefrustreerde weglopers, die alleen kwamen, omdat Wilders de grenzen wilde sluiten. Deze gelegenheidsstemmers in spé, begrijpen nu ook dat het onverstandig is om aansluiting te zoeken bij een politieke partij, wier leider een veroordeling op zijn naam heeft staan. Daarom gaan zij terug naar de meer serieuze partijen.

  Dit is een bittere pil voor Wilders c.s., omdat ze zich stoelen op het populisme. Als het volk toch zin blijkt te hebben in de gevestigden partijen, scheurt dit hun populistische droomwereldje aan flarden en zit er niets anders op dan de peiling te downplayen.

  1.   

   De Bittere Pil voor Gustaaf komt nog wel ;) iets te veel waarde hechten aan peilingen (lees moment opnames) deden ze in de VS ook moet je zien wat er met die Hilary gekkies is gebeurd ;)

   1.   

    Maar, dutchdropveter, toch. In dat geval is het dus heel goed mogelijk dat er een klinkende verkiezingsoverwinning voor de PvdA op tafel ligt. Jij wilt immers niet veel waarde hechten aan peilingen, niet? Bereid je dan maar voor op een afgang van rechts.

    1.   

     Dat zou de PvdA natuurlijk wel willen ;)

     Maar begrijp me niet verkeerd het verschil tussen Hillary en Donald was kleiner (véél) kleiner. Dus nee die vlieger gaat toch echt niet op ;)

     Ik hecht inderdaad weinig waarde aan peilingen maar als je alle peilingen bij elkaar op telt er een dikke balk van maakt dan zijn dit trends die al veel vaker voor komen.

     Ik zou zeggen Gutaafff joop.nl niks voor je “daten met gelijk gestemde” doet je goed ;)

     1.   

      @DutchDropveter, de peilingen geven een slechte uitslag voor de PVV weer en dat wekt frustratie op bij de PVV-stemmer. Zij zijn namelijk nog steeds in het populistische dromenland en willen niet wakker worden. Daarom graven zij zich diep in, pakken een pistool, om te schieten op de boodschapper. Een peiling positief voor de PVV, kan natuurlijk op een geheel orkest rekenen.

   2.   

    Toen Wilders hoog in de peilingen stond (35 zetels), Dropveter, hoorde ik niemand spreken over momentopnames. Als je peilingen serieus wilt nemen, keer je dan niet af als ze een keer minder gunstig voor je3 partij uitvallen. En de trend dat Wilders daalt, zie je ook in andere peilingen terug (De Hond). Dat maakt het iets harder.

    1.   

     Ik zeg alleen dat er niet alleen een trend is qua hoogte van de peiling maar de golfbewegingen. Daardoor maken die ene grote daling of die ene grote piek niets uit en moet je er ook geen waarde aan hechten.

     bij de Hond loopt de pvv ook terug (zoals ik al zei golf beweging) om over 4-8 weken weer het maximale te pieken.

     Hier voor de duidelijkheid waar ik het over heb (is overigens iets meer dan 4-8 weken.) https://www.allepeilingen.com/

     Daarom hebben deze moment opnames helemaal geen waarde behalve als je ze in een totale grafiek neer zet met alle opiniepeilers samen.

  2.   

   Een veroordeling??? noem jij het een veroordeling als men de waarheid zegt, zowat heel Nederland roept het zelfde dus hebben die dan nu ook een veroordeling op naam staan wat een dom gezwets weer. Iedereen weet dat die uitsprak aangevochten is naar hoger beroep en ook iedereen weet dat deze veroordeling pure nep is met pure neprechters die bevriend zijn met de baas van het OM en die is weer bevriend met de marokkanen rommel in dit land, en zowat noem jij dan veroordeling, kom op zeg de burgers weten wel beter inmiddels hoe krom het gerecht in Nederland te werk gaat, dus kom met iets beters als deze onzin guustaaf. Als burger roep ik dan keihard alle criminelen islamieten het land uit zodat de rust weerkeren kan in Nederland.

   1.   

    @jennifer, een vurig pleidooi, dat moet ik je nageven. Wilders is veroordeeld voor haatzaaien door de rechtbank. Zo is het en niet anders. Het vonnis is nog wel ergens terug te lezen, denk ik.

    1.   

     Guustaaf ik ken het vonnis,dan zou iedere Nederlander voor de rechtbank moeten staan, want een feit is zeker alle Nederlanders zijn het criminelen Marokkanen tuig kotszat en kotsen ze inmiddels ook allemaal uit.

     1.   

      Dat is een hele goede realistische uitleg.
      BEDANKT!!

  3.   

   Guske@

   Die bittere pil mag jij straks als zet pil gebruiken ;-)

   1.   

    Nedinedi,

    Een goed argument!

 3.   

  Letten we even op?
  +- 40 dagen terug zat de PVV ook in een dip en liep vooral de VVD in op de PVV.
  Dit zijn gewoon golven welke over +- 4 weken compleet zijn weg gewerkt (namelijk de verkiezingen) wat er daarna met de populariteit van de PVV gebeurd? waarschijnlijk weer iets omlaag maar dat geeft niet want de verkiezingen zijn dan achter de rug.

  Ik zeg +- 35 zetels op de PVV. En als linkse media partijen dus danig smerig mogen aanpakken (lees fake nieuwsvergaring) dan mag de overheid deze nep geluiden ook best wel een keer aanpakken krijg je ook een veel gezonder debat van. Dus CDA wie verziekte nou wat bij het Catshuis? juist en nu eerlijk zijn

  1. CDA – Jan Peter balkenende (Referendum verprutst) – Lissabonverdrag getekend
  2. VVD – Mark Rutten (Referendum verprutst) – Oekraïnevedrag gewoon getekend
  3. CDA en VVD Cordon Sanitaire om de PVV
  4. CDA, D66, PVDA en VVD Sluiten bij voorbaat de PPV uit voor kabinetsvormen in 2017.

  Wie nu nog op de bovenstaande partijen stemt verdient gewoon genaaid te worden met zijn broek aan.

  Om over alle loze verkiezingsbeloften maar te zwijgen en daarmee wijs ik voornamelijk naar de VVD en CDA.

 4.   

  tja al de miljarden die de oude gevestigde partijen rond aan het strooien , zijn moeten toch ergens in vertaalt worden !.

  dus gaat den Nederlander zonder identiteit en dus ontdaan van ras!, stemmen op die partijen die het goed voor hebben met allerlei rassen .

  afin straks na een half jaartje , begint de klaagzang weer , en is de Nederlander zonder identiteit en dus ontdaan van ras, het weer niets eens !, daar van de gedane voorstellingen en beloftes geen donder meer klopt , tja daar zit je dan !.

  zonder poen , zonder afdoende zorg , met de voor en achterdeur open .

 5.   

  Hij heeft je gehoord Tim :
  Flyerdag 18 febr. Spijkenisse!

 6.   

  Blijkbaar zijn er nogal wat mensen die lijden aan ernstige symptomen als, zelfdestructie, kortzichtigheid, verstandsverbijstering en apathie, anders kan ik deze plotselinge verschuiving in de peilingen niet verklaren.
  Of zou er hier en daar en leugentje om bestwil tegenaan gegooid worden.

 7.   

  vraag mijn is af waar de peilingen worden gehouden

  1.   

   @Beukman

   Premiersdebat? Lachuh……..

  2.   

   Het is een merkwaardige zaak dat de verkiezingen worden geframed als een strijd tussen rechts en ectreem-rechts.

  3.   

   Beukman

   Het is de bedoeling van RTL om vooral Klaver te promoten; het lievelingetje van de media. Daarom wilde RTL hem er ook bij hebben toen het nog niet was afgezegd. Nu krijgt Klaver alsnog een kans van RTL.

   1.   

    @Ritter
    Welnee. RTL wilde Klaver erbij hebben omdat dit GL rechtens de peilingen toekwam. Je moet niet overal iets achter zoeken, hoor.

 8.   

  Wilders hoeft zijn leven niet op te offeren om zoveel als mogelijk in de schijnwerpers te staan.Hij moet zwaar worden beveiligd omdat moslims hem met de dood bedreigen. Media doen alsof ze uit hun neus bloeden. Media is Wilders gruwelijk aan het zwart maken. Het zal nog wel erger worden.

  1.   

   Dit is waar en links maakt dit allemaal mogelijk,in korte tijd zal Nederland hierdoor in een moslimland veranderen. Nou bedankt .

 9.   

  Ooh, is het zo’n peiling……..
  Trump?
  Tom van Dijk
  Vergeleken met de Stemming van twee weken geleden zakt de PVV 5 zetels, van 31 naar 26. Dat is vorig jaar ook een keer gebeurd, een daling van 5 zetels: van 32 in juli naar 27 zetels in augustus. De meest waarschijnlijke verklaring voor die beweging lag misschien toen wel in de daling van de toestroom van het aantal vluchtelingen. Waar zou het nu om kunnen gaan?
  Zeker is het allerminst, maar het zou om Trump kunnen gaan. Van de kiezers die nu PVV zouden stemmen vindt 43% het beleid van Trump (helemaal) niet goed. Van de kiezers die in december aangaven PVV te stemmen, maar dat nu niet meer doen, vindt 60% het beleid van de Amerikaanse president (helemaal) niet goed. Ook het aantal respondenten is te klein om zekere uitspraken te doen. Maar zou het kunnen dat de aanstelling van Trump afschrikt om PVV te stemmen. 

  1.   

   Het wordt een Rutte 3 met VVD,CDA, D66 . Let op mijn woorden.

   1.   

    Arm land opgeslokt en leeg geplukt door de EU overspoelt door de Islam in de armen van Duitsland eindelijk is hun bezetting voltooid.
    Ik ga me maar eens oriënteren op een huis in Hongarije.

    1.   

     Ja Wim die gedachten mag men best hebben als het na de verkiezingen door gaat met die linkse ratten. Je weet dan zelf toch wel als Nederlander dat er niets veranderd alleen maar erger gaat worden voor eigen burgers. Dat in Nederland de import op de 1ste plaats staat dan is een feit,en eigen burgers worden 2de rangs burgers dankzij regering en moslims.

   2.   

    Ik denk het ook, van Urk, en met Groen Links erbij zit je dan op 76 zetels (TNS NIPO peiling van vandaag). Er gloort hoop.

   3.   

    Dat zal in elk geval de basis van het volgende Kabinet zijn. De kans is wel groot dat ze de PvdA er naast nodig zullen hebben.

 10.   

  Men vergeet de enorme linkse propaganda die ongekend is en die van Duitslands 1933- 1945 overtreft .Toen liet een volk zich misleiden met als gevolg 60 miljoen doden en een totale vernietiging van hun land. Toen was het excuus wij hebben dat niet geweten en sloten de ogen.De geschiedenis herhaald zich en vergeet niet dat het Nederlandse volk voor het grote merendeel vrij laf is dat heeft men gezien 40-45.
  Nu heb ik het niet zo hoog op met de peilingen maar die van NPO is natuurlijk gezien hun anti Trump hetze en het daarmee veel nepnieuws een van de ongeloofwaardigste.

 11.   

  Blijkt wel weer mocht dit waar zijn dat de Nederlanders niets geleerd hebben van het bedrog en gelieg naar de burgers toe van Rutte. Je houd je hart vast als deze partij alweer gaat regeren, dan is Nederland in korte tijd verloren, en heb je als Nederlander geen toekomst meer in je eigen land. Dan wordt het rode tapijt voor alles voor de import uitgerold. Dan zeg ik als Nederlander bedankt landverraders dat jullie door op de VVD te stemmen meegeholpen hebben het land te verschenken aan de import.

 12.   

  Ik geloof er geen ene reet van!!
  Alleen maar propaganda met de hoop dat veel mensen hierdoor niet op de PVV zullen stemmen.
  Ik wacht rustig af als alle stemmen zijn geteld en laat de peilingen voor wat het is.

 13.   

  Het gaat goed met Nederland, Ja Ja, niet dus!
  Nog steeds horen we het door onze politici roepen: De crisis is voorbij, de economie groeit en meer van dit soor kreten.
  Betekent dit dan ook dat het met de Nederlanders ook beter gaat? Voor een klein laagje van de bevolking wel, de welgestelden. Zij zagen hun vermogen toenemen en de wel vaart stijgen. Een groot deel van de bevolking wordt maakt op zijn best een pas op de plaats. Voor andere gaat de achteruitgang gewoon door. Het nieuws geeft dat keer op keer weer. Zie de ‘bloemlezing’ hieronder:
  4 procent van Nederland verkeert in langdurige armoede
  ‘Veel Nederlanders blijven langdurig arm’
  Meer mensen in bijstand
  VEH: stijging ozb weer flink hoger dan afgesproken
  Aantal jongeren en 45-plussers in de bijstand fors gegroeid
  Werknemer heeft het zwaarder dan ooit
  Dit is er mis in Nederland: De burgers van Nederland worden keer op keer door maatregelen van de overheden meer en meer tot geldbron (lees slaaf) gemaakt. De Nederlander heeft weinig tot geen middelen om dit een halt toe te roepen.

 14.   

  Geven ze ook een reden waarom het zo is?? Nergens zo te lezen, dan zou er morgen toch een artikel over Rutte en de VVD in moeten staan dat ze alle zetels gaan verliezen, want weer heeft Rutte de burgers belogen, dat Oekraine niet bij de EU komt, en nu mogen ze ineens vanaf juli visum vrij reizen. Hoe groot moet de leugen dan zijn voor dat de burgers de ogen open gaan, wie ze zeker niet meer moeten gaan stemmen. Nee maar straks wel weer klagen en janken.

  1.   

   Jennifer;
   Daarom geloof ik er ook niet in, dat interview van Rick Nieman met Geert Wilders, heeft heel veel waardering gekregen onder de bevolking. Nu weet ik niet of dat al meegenomen was in de peiling. Maar ik geloof er niks van, dat de PVV eerst gigantisch stijgt, er dan opeens zoveel zetels afgaan.
   Tip. om 18:15 bij NPO 1 ; Onderzoek naar achterban PVV. 64 mensen van zeer hoogopgeleid tot geen opleiding zijn naar hun mening en standpunten gevraag waarom zij PVV. stemmen.

 15.   

  Ik heb nooit in peilingen geloofd, als ik verschillende fora lees, dan kom ik bijna alleen maar PVV tegen, met redenen die zo’n beetje allemaal hetzelfde zijn….mensen zijn al die liegende politici zat en hebben angst voor de islamitische golf waar we dagelijks mee geconfronteerd worden. Ook hoor je steeds meer de kreet om een Nexit. Mensen zien hoe er miljarden naar Brussel gaan om o.a. de Zuid Europese landen (lees banken) overeind te houden. En de enige die deze problemen ziet en er werkelijk iets aan wilt doen is Geert Wilders.
  Ik denk en blijf denken dat de PVV een meester-overwinning zal behalen.

 16.   

  Operatie “Demoniseren Wilders” is over een breed front gestart.
  Dus geen paniek PVV’ers !

 17.   

  Zou het niet zo zijn want ik ben het vertrouwen in de overheid en de EU totaal kwijt dat deze peilingen naar de verkiezing corruptie worden geschreven.
  Telegraaf maakt het helemaal bond d,e PVV Kiezer zou overlopen naar de SP en VVD terwijl deze zelf verliezen.

  1.   

   Een rechts kabinet met een rood randje zoals de heer Roemer het vorig jaar het al noemde: VVD,CDA,D66 met eventueel SP erbij.

 18.   

  Je kon er op wachten…………..!

 19.   

  Als RTL (Frits Wester) het goed wil doen, wordt het vervangende debat in de Rode Hoed een verantwoordingsdebat voor 5 jaar gedogen en het creëren van de puinhoop waar Nederland nu in verkeert, dankzij hun deelname aan of gedogen van Rutte II.

  Maar het zal wel een debat worden, waarin linksliberaal aan linksliberaal de gelegenheid geeft om te zeggen hoe ze de puinhoop gaan aanpakken.

 20.   

  Gelaatsuitdrukking van geert spreekt boekdelen

 21.   

  Geert Wilders moet veel meer interviews doen (zoals het uitstekend interview van afgelopen Zondag ) en zijn punten keer op keer herhalen.

  Natuurlijk is het om veiligheids redenen moeilijk voor Wilders maar ook andere PVV’er kunnen meer voor de camera komen en in praat programma’s om hun punten te verdedigen.

  De PVV moet het niet alleen opnemen tegen andere politici maar vooral tegen een zeer vijandige media. Daarom moet aan deze media hetze tegen de PVV een goed tegenwicht worden geboden door in veel programma’s te verschijnen en de punten van de PVV helder uit te leggen. Iedere keer weer.

  1.   

   @Ritter. Andere PVV-ers laten optreden? Dat zal lastig worden zolang Wilders alle touwtjes in handen houdt en zijn Tweede Kamer schapen bij voorkeur in hun kooi laat. En het probleem is niet dat de mensen Wilders niet goed begrijpen. Hij is helder genoeg. Maar ze zien zijn opvattingen gewoon niet zitten. Dan helpt uitleggen niet meer.

 22.   

  Mijn conclusie!

  Nederland profiteert van een maand Trump,
  Nog een maandje Trump en Wilders staat op 20 zetels.

  1.   

   In tegenstelling met het nep nieuws in de Media gaat het goed met Trump in de USA.
   Dat kun je niet zeggen van de EU die volledig op instorten staat

 23.   

  Het verschil tussen de standpunten van de PVV en de rest….is het standpunt aangaande de immigratie van islamitische gelukszoekers en de ideologische islam.
  Als je de peiling voor redelijk waar aanneemt….kan je niets anders dan vaststellen dat een overgrote meerderheid gaat kiezen voor islamisering van Nederland.

 24.   

  Waarom zou je uberhaupt stemmen op de PVV als toch niemand met ze wil samen werken, kun je zo goed thuis blijven.

  Dit is los van het feit dat Wilders gewoon een achterlijke, laagopgeleide en haatdragende tokkie is met psychische issues.

  De agurkenfabriek waarin hij vroeger werkte mogen verlaten verlaten, want daar hoort meneer thuis. Totslot vergelijk dat gedrocht aub niet met miljardair en zakenman Trump, want dat is voor Trump een grote belediging.

Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!